В деня на гласуването директорът на полицията на Черна гора Славко Стоянович заяви, че в нощта в неделя полицията заедно с Агенцията за националната сигурност по заповед на Специалната прокуратура е задържала 20 граждани на Сърбия по подозрение, че са планирали терористичен акт чрез нападението над държавните органи на републиката, над граждани и високопоставени лица в деня на парламентарните избори, съобщи РИА Новости.

Черногория. Архивное фото

 

По данни на Специалната прокуратура, групата е планирала по време на огласяване на резултатите от парламентарните избори да използва оръжие, да нападне събралите се пред Скупщината граждани и полицаи, а после за завземе помещенията на Скупщината с цел «да провъзгласи победата на една от политическите партии», а също «да лиши от свобода премиера на Черна гора».

 

 

Прокуратурата назова ръководителя на организацията с инициалите «Б.Д», които съвпадат с инициалите на Братислав «Бато» Джокович, един от задържаните, бивш началник на Жандармерията на Сърбия. Сръбското гражданство на задържаните и активното публикуване на информацията за задържането на групата от страна на полицията и прокуратурата е повлияло, според опозицията, на волеизлиянието на гражданите.

Представителите на Демократическия фронт твърдят, че в последните дни преди изборите полицията е привикала «хиляди активисти от опозицията, за да им окаже психологически натиск». Коалицията «КЛЮЧ» настоя държавните органи да изпълнят задълженията си и да не всяват страх сред населението.

630_360_1476633775-9282

«Принудени сме да реагираме, защото директорът на полицията и отделни медии по такъв начин нарушават предизборната тишина. Сплашвайки с държавен преврат, тероризъм, ликвидиране на високопоставени държавни функционери, те грубо нарушават конституционното право на гражданите  и тяхното свободно волеизлияние», — отбелязват представителите на опозицията.

Опозицията и наблюдателите от НПО също отбелязаха множество нарушения по време на гласуването. Специалната прокуратура на Черна гора възбуди 114 дела по жалби за нарушения на изборното законодателство по време на парламентарните избори в неделя.

 

По данни на прокуратурата, болшинството дела са възбудени за «нарушаване свободата на волеизлияние», «нарушаване на изборното право» и «нарушаване тайната на гласуването». Жалбите са постъпили от различни региони на страната.

 

Изборите в Черна гора преминаха в неделя. Според държавната изборна комисия, право на глас имат 528.8 хиляди човека.

 

Изборите в Черна гора са с особена важност, защото от тях зависи членството на страна в НАТО.

 

Ще продължим да наблюдаваме отблизо събитията в Черна гора и ще ви информираме своевременно.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;