Опозиционните сили в Черна гора са солидарни около намерението да отстранят от властта Демократическата партия на социалистите на премиера Мило Джуканович. Основания за критичното отношение към премиера са обвиненията в корупция, която, според опозиционерите, се е разраснала като метастази за 25 годишното му управление на страната.

Сестрата на Джуканович Ана Коларевич, известен адвокат, е съдена в САЩ като участник в схеми, с помощта на които унгарският «Телеком» е станал собственик на черногорската национална телекомуникационна компания. Собственикът на унгарския «Телеком», «Дойче Телеком», бе принуден да плати 64 милиона долара глоба за доказаните машинации.
Семейството на Джуканович заедно със своите съратници са използвали «Първа черногорска банка» като личен банкомат. В схемата са били включени братът на Джуканович Ацо и сестра му Ана, които са превърнали банката във втората по величина в републиката след държавната.
След това «Първа черногорска банка» започнала да раздава крупни кредити на членовете на семейството на премиера и неговите приближени, които кредити НЕ се връщали.
Джуканович излъчва оптимизъм, но това няма да му помогне да се избави от репутацията си на одиозен политик. Според данни на италианските и швейцарските следствени органи, има убедителни доказателства за участието на Джуканович в контрабандата на цигари с печалба над милиард евро. На този етап няма преки обвинения към черногорския лидер заради неговия дипломатически имунитет.

Във връзка с това четирите опозиционни партии, които заедно събират 41 мандата, планират създаването на коалиция срещу премиера. За това свидетелстват техните изявления, направени в нощта срещу понеделник след изборите.

 

«Резултатите потвърждават, че победата е за опозицията», — заяви членът на Демократическия фронт Емил Лабудович.

 

Според данни на опозицията, които се различат от информацията на наблюдателите, четирите партии получават общо 41 мандата от общо 81, което им позволява заедно да формират парламентарно болшинство и правителство.

 

ДПС, според техни твърдения, са спечелили 35 депутатски кресла.

 

Бившият спикер на парламента, лидерът на Социал-демократическата партия, който много години бе в коалиция с партията на Джуканович, Ранко Кривокапич посочи, че настоящите избори са преминали с множество нарушения, фиксиран е натиск над избирателите и уникални за Европа случаи на изключване в деня на гласуването на интернет, Вайбър, месинджъри и други подобни програми.

 

«ДПС няма подкрепа от страна на болшинството граждани на Черна гора — това е факт, който говори, че трябва да се промени властта в страната. Трябва да се съберат гражданските партии, партиите на националните малцинства също. СДП е за новите възможности пред Черна гора», — заяви Кривокапич.

 

«Предлагаме на всички лидери и представители на опозиционните политически субекти, които публично се заклеха да не работят с ДПС, веднага след парламентарните избори да седнат на масата на преговорите, да обменят информация за злоупотребите, които бяха забелязани в изборния процес, да направят анализа и отговорно да подходят към настоящия политически момент», — заяви лидерът на «Демократите» Алекса Бечич.

 

Според думите на друг популярен политик, лидерът на коалиция «КЛЮЧ» Миодраг Лекич, четирите опозиционни партии са спечелили повече депутатски места, отколкото Демократическата партия на социалистите, което «доказва поражението на ДПС».

 

Настоящите избори в Черна гора са изключително важни за региона, защото при победата на Джуканович страната ще стане член на НАТО и ЕС.

 

Ще продължим да наблюдаваме отблизо събитията там и да ви информираме своевременно.

 

 

Тагове: ; ; ;