На фона на резултатите от изборите черногорският премиер направи редица изявления, изхождайки от позицията си, че за правителството, начело на което е неговата партия, нещата вече са решени  и партията му (Демократическа партия на социалистите) няма да си прави труда да се договаря за парламентарно болшинство с лоялни малки партии.

Виды Черногории. Архивное фото

Трите главни приоритета от платформата на ДПС са: интеграция на Черна гора в НАТО и ЕС, консолидиране на финансите на републиката и реализиране на крупните проекти за развитие.

 

Страните от НАТО на 19 май подписаха протокол за влизането на Черна гора в алианса, което й дава статут на наблюдател на заседанията.

 

След ратификацията на протокола от страна на страните-членки на алианса, Черна гора ще може да стане пълноправен член на НАТО.

 

Това ще предостави възможност на най-зловещата милитаристична организация в света НАТО да стъпи на Адриатическо море.

 

«Днес с удоволствие можем да кажем, че Черна гора продължава да върви по пътя на увереното европейско бъдеще, което ние ще ратифицираме след няколко месеца чрез протокола за влизане на Черна гора в НАТО», — заяви Джуканович, обръщайки се към своите привърженици.

 

ДПС счита, че по въпроса за влизането на страната в НАТО не е нужно провеждането на референдум, а е достатъчно гласуване в парламента.

 

Джуканович нееднократно нарече неделното гласуване «избор на гражданите за бъдещето на Черна гора в НАТО или «референдум за НАТО», защото в случай на победа на ДПС парламентарното болшинство на демократите-социалисти ще вкарат страната в североатлантическия алианс. Джуканович обеща също в следващия мандат на своето правителство да активизира и завърши преговорния процес за влизането на страната в Европейския съюз.

 

Що се отнася до финансите на Черна гора, то, както заяви премиерът в последното си интервю преди изборите, при подготовката на бюджета за 2017 г. са възникнали предпоставки настоящите държавни разходи да се финансират от собствени реални източници. Според данните на Джуканович, държавният дълг на Черна гора в момента е около 65 % от БВП, което той оценява като позитивен показател. В предизборната програма на ДПС се споменава също за стремеж към ежегоден ръст на БВП с 5 %, вместо настоящите 3 %.

 

«Всички наши задължения, както и дълговете към други държави, ще се отнасят само към капиталовите проекти за развитие. Не е реално да се говори, че ще можем да финансираме от бюджета 810 милиона за строителството на първата фаза на магистралите, реално е да вземем кредит и да го плащаме в следващите 20 години», — отбеляза Джуканович.

 

Главата на правителството се гордее с това, че през май 2015 г. е започнало строителството на единствената в страната магистрала до границата със Сърбия, първият голям участък трябва да бъде завършен през май 2019 г. Той обеща на избирателите след четири години да започне строителството на втория участък на трасето в северната част на страната.

Флаг Черногории. Архивное фото

В качеството на постижения на правителството премиерът спомена един от най-крупните инвестиционни проекти — прокарването на стратегическия подводен кабел към Италия, през който Черна гора планира да експортира електричество до ЕС. Понастоящем по дъното на Адриатическо море е положен половината кабел в рамките на 830 километра, стойността на проекта е над 800 милиона евро.

 

В републиката започна реализирането на ТЕЦ «Плевля» на стойност 500 милиона евро, на който проект Джуканович възлага големи надежди. В сферата на туризма, според него, ще продължат проектите за яхтените пристанища и съпътстващата инфраструктура «Порто Монтенегро», «Порто-Нови» и «Луштица». Всичко това, според уверенията на Джуканович, ще доведе до «засилването на черногорската икономика, създаването на нови работни места и повишаването на жизненото равнище».

 

Както става ясно от изявлението на Джуканович, става въпрос за зловещо обвързване на финансите на страната с външни дългове и пълна зависимост от международните финансови спекуланти и от милитаристичната политика на НАТО.

 

Продължаваме да наблюдаваме събитията в Черна гора и своевременно да ви информираме.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;