Изборите в най-малката от републиките на бивша Югославия, в която право на глас имат по-малко от 530 хиляди човека, са десетите от момента на въвеждането на многопартийната система и четвърти след получаването на независимостта от Сърбия през 2006 г.

 

На всички предишни избори неизбежно побеждаваше Демократичната партия на социалистите (ДПС) начело с Джуканович. Независимо от това, че Държавната избирателна комисия до момента не е публикувала дори предварителните резултати от гласуването, макар да обеща  да направи това в понеделник, резултатите от изборите са известни с голяма степен на вероятност — данните от гласуването са обнародвани както от самите партии, така и от наблюдателите.

 

Според данните от Центъра за мониторинг, управляващата ДПС, която води страната към най-бързо влизане в НАТО и ЕС, за пореден път побеждава, получавайки 36 депутатски мандата от общо 81.

 

На второ място с 18 мандата финишира радикалният опозиционен Демократически фронт, чийто лидери имат намерение да отменят въведените от Черна гора санкции срещу Русия, да оттеглят признаването на Косово, да върнат на държавата неуспешно приватизираните предприятия и да решат въпроса за влизането на страната в НАТО на общонационален референдум.

 

 

Вертолеты НАТО в Подгорице, Черногория. Архивное фото

Умерените опозиционери от коалицията «КЛЮЧ» и «Демократи» получават девет и осем мандата съответно. Социалдемократическата партия на екс-спикера на парламента Ранко Кривокапич, бивш съюзник на Джуканович, получава четири места в парламента.

 

Лоялните на Джуканович «Социалдемократи» ще получат вероятно две депутатски места, още четири места трябва да отидат при националните малцинства — бошняците (славяни-мюсюлмани), албанците и хърватите.

 

Принципното различие между управляващата Демократическа партия на социалистите и групата на опозиционните партии е в стремежа на опозиционерите да проверят всички високопоставени членове на ДПС за корупция и да внесат въпроса за евентуалното влизане в НАТО чрез национален референдум, а не въпросът да се решава в парламента, както това планира да направи Джуканович.

 

Според резултатите, управляващата партия и опозицията ги очаква още една надпревара след изборната — създаването на коалиция на парламентарното болшинство с над 41 мандата.

 

Само така те ще могат да сформират ново правителство и да оглавят страната.

 

От изборите в Черна гора зависи членството или не на страната в НАТО.

 

Ще продължим да наблюдаваме събитията там и да ви информираме своевременно.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;