Шведските власти планират да «дадат отпор на Русия» с помощта на жените, пише The Washington Post.

«Само преди няколко години ни се струваше, че набирането на армия е отживелица, както в Европа, така и в Северна Америка. Сега практиката се възражда и се прилага активно», — пише американското издание.

 

От гледна точка на експертите, на които се позовава изданието, ръководството на страната е било подтикнато към това решение «пред страха от Русия».

 

«Тревогата по повод това, че Москва може да организира нахлуване само за няколко часа, често се споменава в парламентите и в медиите в Швеция, Финландия и Норвегия», — отбелязва изданието.

 

Washington Post се позовава на неотдавнашното допитване, според което 70 % от шведите подкрепят набирането на армия. В други страни от Европа се наблюдава същата тенденция, твърди изданието.

 

Според експерта по Русия и Евразия към английския изследователски център Chatham House, Швеция «късно» реагира на общата ситуация по отношение на сигурността в Европа.

 

 

 «Правителството на Швеция обърна курса си на 180 градуса след 20 — годишното отслабване на въоръжените си сили», — пояснява експертът.
Според него, вероятността Русия ще нападне Швеция е извънредно малка, но тъкмо «усещането за заплаха» е главната причина за връщането на призивите към възраждането на силна армия.
 Според данни от изданието, в Швеция ще действа системата на повиквателните, каквато функционира в съседна Норвегия, като службата на база повиквателни и професионалната военна служба ще бъдат на доброволни начала.
Изданието подчертава, че полът по отношение на военната служба в Швеция скоро няма да играе никаква роля, което няма да е изненада за никого. Именно в Швеция по-рано бяха открити гендерно-неутрални детски градини, а в шведския език се появи гендерно-неутрално местоимение.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;