Британските политици се съревновават помежду си в обвиненията по адрес на руските и сирийски власти за обстрелването на Алепо, в същото време най-доброто решение за Лондон е отхвърлянето на «баналната риторика» и помощта за бежанците, пише Саймън Дженкинс за Spectator.

Министр иностранных дел Великобритании Борис Джонсон. Архивное фото

Британските власти жадуват да воюват в Сирия. Последваха «задължителните паралели» с атаките на Хитлер, в частност от страна на Андрю Митчел, който сравни обстрелването на Алепо с това на Герника в Испания по време на гражданската война. Други полиците искат «действия, а не думи» и считат за невъзможно «нищоправенето». За съвременния парламентарист е важно винаги нещо «да се прави», колкото и глупаво да е то, като например свалянето на руски самолети», отбелязва журналистът.

 

Министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън заяви, че обстрелите трябва да се прекратят и да се заработи за решаването на проблемите — чрез «протести пред руското посолство».

 

«Сигурно Путин умира от смях», — пише Дженкинс.

Президент РФ Владимир Путин выступает на инвестиционном форуме ВТБ Капитал Россия зовет!

Между другото, Великобритания достатъчно «поучаства в сирийския ад». Тя помогна на САЩ да се създаде ситуация на безвластие в съседен Ирак, където се зароди и процъфтя «Ислямска държава». После Британия подкрепи и въоръжи опозицията през 2012 година по време на въстанието срещу сирийския президент Асад. Това, разбира се, доведе до следното: Асад потърси помощ от Русия, Иран и «Хизбулла», отбелязва журналистът от  Spectator.

Ситуацията в Алепо още веднъж показва минусите на бомбардировките в градски условия. Бомбите превръщат сградите в крепости, те унищожават постройките и убиват намиращите се там хора, но «като стратегическо оръжие» бомбите са почти безполезни срещу «войниците-фанатици с гранатомети и АК-47», счита Дженкинс.
.
Разрушенные улицы лагеря палестинских беженцев Хандарат на северо-востоке Алеппо

Обсъжданията от страна на британските парламентаристи на сирийския въпрос доказват «могъществото на тщеславието на Блеър», дори независимо от фиаското, до което доведе то. Великобритания участва във войните в Ирак, Афганистан и Югославия, но това не доведе до мир, припомня журналистът.

 

Всички страни са длъжни да помогнат на тези, които са засегнати от войната. Трябва да помага на хората, а не да се задълбочават техните страдания. Вместо да се вмъква в сирийската война, Великобритания трябва да «утеши жертвите от войната» и да помогне на бежанците. На този етап политиците призовават «да се спре руската агресия», но забравят, че Великобритания в знак на подкрепата си към САЩ, също бомбардира в Сирия, отбелязва авторът.

 

«…По-добре британските политици да губят времето си за организирането на помощ, отколкото гръмко да спорят, да бият барабаните на войната и да хвърлят бомби», — резюмира журналистът от Spectator. 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;