Британски евродепутат консерватор поиска Европейската сметна палата да провери българката по подозрение за злоупотреба с европари

 

Британският евродепутат консерватор Дейвид Кембъл Бенърмен е поискал от Европейската сметна палата да направи ревизия на пътните разходи на заместник-председателя на Европейската комисия и европейски комисар по бюджета Кристалина Георгиева за последните две години – периодът, в който според него тя е водила кампания за избирането си за генерален секретар на ООН.

 

Кембъл Бенърмен вече е внасял и парламентарен въпрос до Европейската комисия, на 12 януари т.г., с питане защо Георгиева пътува толкова много на европейски разноски, след като ресорът й като еврокомисар по бюджета и човешките ресурси не го изисква по никакъв начин.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отговори на 15 март с обяснението, че е поискал от своите заместници да координират работата на цялата Европейска комисия във всички области, което включва и промотирането на политики на ЕС на международно ниво. Що се отнася до Георгиева, той отбеляза, че тя е съпредседател на Върховната комисия за хуманитарно финансиране към генералния секретар на ООН от май 2015 г.

 

В интервю за специализираното издание „Еурактив“ Кембъл Бенърмен заявява, че не е задоволен от отговора: „Поисках обяснение от Европейската комисия дали конкретни дейности на заместник-председателя Кристалина Георгиева са съвместими и оправдани от портфейла й „бюджет и човешки ресурси“, примерно официални визити до Ню Йорк и Етиопия. Не получих директен отговор.“

 

Евродепутатът настоява, че има „достатъчно спекулации“ Георгиева да е водила активна кампания през последните две години за поста генерален секретар на ООН, „както е намекнал един от постоянните представители“ (в Съвета за сигурност на ООН – б.р.).

 

Руският заместник външен министър Генадий Гатилов заяви преди време, че Георгиева е била в контакт с руската страна за кандидатурата си за ООН от много време.

 

Главният говорител на Еврокомисията, Маргаритас Шинас, каза пред „Еурактив“ на 2 ноември 2015 г., че Георгиева наистина е обсъждала с председателя на ЕК възможността да се кандидатира за генерален секретар.

 

Въпреки това Георгиева води официално кампания само една седмица, след като българският министър-председател Бойко Борисов оттегли подкрепата за кандидатурата на Ирина Бокова (генерален директор на ЮНЕСКО), за да номинира Георгиева, на 28 септември.

 

Георгиева в крайна сметка загуби и на 5 октомври Съветът за сигурност на ООН избра Антониу Гутериш за генерален секретар.

 

Решението на Съвета за сигурност беше разочарование за Георгиева и унижение за България, а Бойко Борисов беше обвинен за оттеглянето на кандидатурата на Бокова, която беше жената кандидатка с най-добър резултат и в крайна сметка завърши на четвърто място, докато Георгиева беше седма.

 

Според Кембъл Бенърмен при всички случаи парите на европейските данъкоплатци са използвани не по предназначение, а цялата ситуация повдига сериозни въпроси за мястото на Георгиева в Европейската комисия.

 

„Спешно се нуждаем от разяснения по този въпрос и най-добрият начин да получим сигурни гаранции ще бъде с пълен списък на всички пътувания на еврокомисар Георгиева и нейния кабинет извън ЕС и пълна ревизия на разходите на еврокомисаря и нейния кабинет да бъде внесена в Европейската сметна палата“, казва британският консерватор.

 

Португалският евдродепутат от групата на социалистите Ана Гомеш разпространи преди време в профила си в туитър снимка на бивш свой колега в Европарламента и сънародник, Марио Давид, който от две години работел за кампанията на Георгиева (срещу кандидата на Португалия Антониу Гутериш – б.р.).

* Текстът на Георги Готев е публикуван в сайта Euroactiv.com

Тагове: ; ;