ФБР представи пред американския конгрес части от доклада, в който са данните от сговора между високопоставен представител на Държавния департамент с агенти на ФБР по време на разследването на делото за електронната кореспонденция на Хилъри Клинтън, когато тя заема поста държавен секретар на САЩ, съобщи в неделя телевизия Fox News.

Кандидат в президенты США от демократов Хиллари Клинтон. Архивное фото

 

През 2009-2013 г., когато Клинтън е държавен секретар на САЩ, тя води служебната и частната си кореспонденция чрез собствения си частен сървър. За същото тя бе обвинена в укриване на информация, за наличие на предпоставки за уязвимост на държавните тайни и потенциалното им изтичане към чужди хакери.

 

Частите от доклада на ФБР бяха представени в петък на комитета по разузнаването и комитета по надзора над дейността на държавните органи към Палатата на представителите на Конгреса в САЩ, отбелязват източници от конгреса.

 

«Светна червена лампа за потенциална престъпна дейност», — заяви конгресменът от щата Юта Джейсън Чафец. Според него, в доклада на ФБР става дума за «размяна на услуги», в която са замесени заместник държавният секретар на САЩ Патрик Кенеди и представители на ФБР относно едно електронно писмо с гриф «секретно». Чафец поясни, че в писмото се обсъжда «промяна на класификацията на документ в замяна на възможността да се получат допълнителни позиции за ФБР в мисиите им зад граница».

Кандидат в президенты США от Демократической партии Хиллари Клинтон

По-рано  Fox News съобщи за сериозни обвинения относно натиска на Кенеди над свои подчинени с цел промяна на кода на секретност на електронните писма, за да останат те скрити от конгреса и обществеността. Самият Патрик Кенеди по време на показанията си във ФБР на 21 декември 2015 година «категорично отрече» обвиненията, че се е опитвал да промени класификацията на документите.

 

Тази седмица стана ясно, че кандидатът за президент Хилъри Клинтън в показанията си под клетва по делото за използване на личната си поща за служебна кореспонденция и изчезването на хиляди електронни писма 21 пъти е заявила, че не помни подробностите, за които са я питали съдебните органи. Клинтън е отговорила на 25 въпроси, 18 от тях са били напълно или частично опровергани от юридическия й екип.

Кандидат в президенты США Хиллари Клинтон во время митинга в Майами

 

Тагове: ; ; ;