«В коалицията има проблеми. Правилно е те да не се замитат под масата, а да се търси решение, да се осмисли докъде се стигна и да се върви напред.» Това заяви президентът Росен Плевнелиев в ефира на бТВ по повод сътресенията в правителството след извънредното заседание на МС в петък.

 

Ето какво каза президентът Росен Плевнелиев още по bTV:

 

«България няма нужда от нестабилност, трябва да се даде път на разума. Този с различната позиция не е враг, а път за разрешаване на проблемите. Проблемите в коалицията са разрешими. Коалицията не се базира на формули, а на приоритети. Ще ми се да гледаме пълни мандати на правителства, които да изпълнят това, което са обещали. Не трябва патриотичното да се монополизира само от една структура. Патриотите са навсякъде, те не са само в една политическа формация. Националистите за мен са поставени под въпрос. Гордея се, че съм различен от Георги Първанов.

 

 

Проблемът с квадратчето в бюлетината „Не гласувам“ трябва да се реши. Ако това не стане, ще сезирам КС.

 

Всеки път в последният момент има неразбории. Трябва да си даваме сметка защо се влиза в спиралата на все по-ниско доверие на гражданите. Нека депутатите да направят така, че да няма поправки в последния момент на ИК.

 

 

Модерната демокрация се базира на баланса между институциите: В НС трябва да се работи по различен начин, дългосрочно и с ясни приоритети. Не искам да правя трето служебно правителство. Ще ми се да видя повече дебати за ролята на президента. Говорим с премиера. Той е горд, състезателен човек. Крайната дума е на народа. Ако народът предпочете друг, то ГЕРБ трябва да преосмисли позицията си за предсрочни избори, ако загуби на първи тур за президент.

 

Клише е, че съм послушен президент. Действах по съвест. Това не изключва да приема разликите. Отношенията между президент и министър-председател трябва да са коректни. Имали сме несъгласия по много въпроси. Но това не води до институционално блокиране. НС отхвърли моето вето за ИК . Това е демократично. Разликите трябва да ни сближават.

 

От 5 г. не виждам нито един симптом от това, да променя отношението си към Русия. Ще продължавам да се надявам , че нещата ще се променят. Към момента нямам основание да променя позицията си. Правя разлика между Кремъл и Русия, между Путин и руския народ. Наградата на руския посланик е жест на държава към държава.

 

Няма да сляза на нивото, на което говори Георги Първанов. На един държавен глава му отива да пази Конституцията, но не да я изнасилва. Правих точно обратното на това, което правеше Първанов. Той отговаряше за „Белене“, а аз за „Тракия“. Милиарди се погребаха за „Белене“ и накрая се оказа, че вероятно не е имало и обществена поръчка. Георги Първанов преди три месеца отиде и подписа споразумение с партията на Толстой . Той каза, че ще купи България. Не съм аз този, който ще прави така.

 

Не се изложихме със смяната на Бокова с Кристалина Георгиева. Двете българки се представихме достойно. Ако ГЕРБ бяха застанали плътно зад мен, това нямаше да промени желанието ми да не се кандидатирам за втори мандат.

 

Ще настоявам истината за КТБ да излезе. Това означава, че компетентните органи трябва да си свършат работата. Прокуратурата имам предвид. Съдебната система трябва да има едно лице. Ще гласувам на референдума».

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;