Русия, независимо от опитите на Вашингтон да я изолира с помощта на международните санкции, хвърля предизвикателство към САЩ по широк кръг въпроси, съдейки по всички показатели, курсът на Белия дом по отношение на Москва претърпя фиаско, пише Foreign Policy.

Московский Кремль. Архивное фото

Създаването на нов модел в отношения с Русия трябва да бъде една от приоритетните задачи на следващия президент на САЩ. Но вариантите, които предлагат настоящите кандидати, не отчитат реалното положение на нещата. Хилъри Клинтън представя Русия като карикатурен злодей, а Тръмп твърди, че САЩ и Русия лесно могат да станат съюзници, отбелязва авторът на статията.

 

 

През последните 30 годни американският политически курс по отношение на Москва се определя или от надеждата за нейното пълно поражение, или от опитите тя да се придърпа към страната на Запада. Но Русия е могъща държава и новият президент ще трябва да осъзнае, че в условията на многополюсния свят и глобализацията Москва не може просто да се победи или сдържа, отреждайки й второстепенна роля. С нея трябва да се изгражда конструктивен диалог, основан на базата на сътрудничеството и съперничеството, подчертава изданието.

putin1

Вашингтон следва на направи отстъпки по някои второстепенни въпроси, за да се решат по-важните проблеми. В частност, ако изборът е между сътрудничеството  в сферата на неразпространението на ядреното оръжие и подкрепата на прозападните политически промени в страните, съседни на Русия, може да се наложи тактическо отстъпление по втория въпрос, за да се постигне по-важната победа в контрола над въоръженията, отбелязва авторът на статията.

 

«Новият американски подход трябва да цели не поражението или преобразуването на Русия, а сътрудничеството с нея в настоящия й вид», — завършва изданието.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;