Между Москва и Пекин има голямо взаиморазбиране на фона на противоборството между двете държави с Вашингтон, пише Bloomberg.

Президент России Владимир Путин (справа) и председатель Китайской Народной Республики (КНР) Си Цзиньпин. Архивное фото

В последните месеци се засилва сътрудничеството между страните в сферата на сигурността. Русия и Китай се сближават във военната сфера, провеждайки първите съвместни военно-морски учения в Южно-Китайско море, намират допирни точки в дипломацията, например, заставайки в единен фронт срещу плановете на САЩ по разполагането на американската система за противоракетна отбрана в Южна Корея, отбелязва агенцията.

 

«Това, че двете страни заговориха за съвместни действия във военната сфера, е много сериозно. Заплахата от страна на американската ПРО подтиква Китай и Русия към по-нататъшно сближаване. За тях политиката на сдържане е преди всичко сдържане на САЩ», — счита старши научният сътрудник от Института за Далечния Изток към РАН Василий Кашин.

Военный обозреватель Комсомольской правды Виктор Баранец

Тези действия показват, как сближаването между лидерите на двете държави — Владимир Путин и Си Цзинпин — прераства в по-силни контакти в сферата на сигурността, добавя агенцията. Срещата на БРИКС е четвъртата за Путин и Си за последната година и 12-та от момента на встъпването в длъжност на председателя на КНР.

 

 Според руския президент, между Русия и Китай има «уникални отношения на доверие и взаимна подкрепа». Пекин на свой ред отбелязва, че двете страни поддържат еднакви позиции по ключовите регионални въпроси, в това число за Сирия и Афганистан.

Следите от задълбочаващото се сътрудничество се виждат и извън пределите на дипломацията: през август Русия стана най-големият доставчик на нефт за КНР. Статистиката при китайските митници фиксира ръст на обема на двустранната търговия с 3.6 % в сравнение със съответния период за миналата година, когато обемите бяха до 68 милиарда долара.

 

«Сигурна съм, че активното сътрудничество е много важно, но все пак Пекин и Москва поставят в центъра собствените си интереси», — цитира агенцията думите на Сара Лейн, научен сътрудник от лондонския Кралски Обединен институт по отбранителни изследвания.

 

За да се стабилизират военните връзки с Русия, Си трябва да преодолее вкоренените в Китай съмнения около участието на страната в задгранични операции. Остана неясно, ще поиска ли Пекин осезаемо да подкрепи Москва в конфликти, в които интересите на Китай не са толкова големи — например В Сирия и Украйна.

Що се отнася до сирийската криза, то тук китайската страна до момента се придържа към балансирания подход.

«Казахме на руснаците, че Китай на този етап е глобален само в икономическата сфера, но не е геополитическа държава. Ние подбираме с кои горещи задгранични проблеми да се заемем. За нас Близкият Изток на този етап си остава непознато бойно поле на глобалните играчи», — счита старши научният сътрудник от Института за руски, източноевропейски и централноазиатски изследвания към Китайската академия на науките Чжен Юй.

Петя Паликрушева-Иванова

 

 

Тагове: ; ; ; ;