Администрацията на президента на САЩ ще преразгледа политиката си за Сирия, но Белият дом няма да предприеме мерки, които могат да доведат до военен сблъсък с Русия, пише британското издание The Guardian, позовавайки се дипломатически източници.

 

 

В събота в Лозана трябва да се проведат преговори с участието на държавния секретар на САЩ Джон Кери и външния министър на Русия Сергей Лавров. Очаква се, че на срещата ще присъстват министрите на външните работи на Турция, Катар и Саудитска Арабия. Според събеседниците на изданието, западните дипломати не очакват много от предстоящите преговори — в най-добрия случай министрите ще успеят да съгласуват «хуманитарна пауза» в рамките на 2-3 дена в помощ на сирийците, намиращи се в източно Алепо.

 

Един от най-обсъжданите варианти за промяна в сирийската политика на САЩ е т.нар. силов сценарий, но с голяма степен на вероятност тази опция ще бъде отхвърлена заради опасност от конфронтация с Русия.

 

 

«Белият дом не разглежда изхода от сраженията между режима на Асад и въоръжената опозиция като пряк проблем за националната сигурност на САЩ…Предстоящото настъпление по позициите на ИД в Мосул и Рака в момента е по-голям приоритет, отколкото хуманитарната подкрепа и политическият транзит в Сирия», — твърдят дипломатите.

 

Най-вероятен изход от преразглеждането на американската политика за Сирия е въвеждането на нови санкции, насочена срещу физически лица. Такава стъпка е възможна от страна на САЩ, но Европейският съюз по всяка вероятност няма да подкрепи това решение.

 

«Нови санкции? Не виждам заинтересованост от това в Европа», — цитира изданието думите на неназован европейски дипломат.

 

През  декември ЕС ще вземе решение относно санкциите, действащи срещу Русия заради ситуацията в Украйна, добавя изданието.

 

Продължаването на ограниченията е под въпрос, предвид вредите, които руските контрасанкции нанесоха над отделни държави в ЕС.

Петя Паликрушева-Иванова

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;