Британските ВМС заедно със силите на НАТО планират да съпроводят отряд руски кораби, които се насочват към бреговете на Сирия.

Очаква се, че в началото на следващата седмица те ще преминат през Ла-Манша, пише вестник Telegraph.

Тяжелый авианесущий крейсер Адмирал Кузнецов. Архивное фото

В края на септември официален представител на Черноморския флот на Русия съобщи, че оперативната Средиземноморска ескадра на ВМФ на Русия включва до десет кораби и морски съдове от три флотилии.

 

В събота пресслужбата на Северния флот на Русия съобщи, че корабната група начело със самолетоносача «Адмирал Кузнецов» и атомния крайцер «Петър Велики» в 15:00 часа московско време е навлязла в Средиземно море.

 

«Този месец Русия планира да насочи единствения си самолетоносач през Ла-Манша на фона на напрежението в отношенията между Лондон и Москва, предизвикано от сирийската криза. Ръководството на ВМС и съюзниците от НАТО правят планове да съпроводят групата до осем руски кораби, които са напуснали пристанища си», — пише изданието, позовавайки се на собствени източници.

 

 

 Заместитель верховного главнокомандующего объединенными вооруженными силами НАТО в Европе генерал Ричард Ширрефф

Вестникът отбелязва, че командването на НАТО се готви да проведе мащабна операция «в стил игра на котка и мишка» при съпровождането на «Адмирал Кузнецов» и групата руски кораби в северна Атлантика, Бискайския залив и Средиземноморието.

 

Един от източниците на изданието в НАТО отбелязва, че руските кораби ще преминат през Ла-Манша още в началото на следващата седмица.

 

«Направлението на руските кораби към Сирия не ни шокира, готвим се и ще се справим. С голяма вероятност те ще преминат през Северно море, Па- де-Кале и Ла Манша. Може би ще се спрат около северо-източното крайбрежие на Великобритания и ще проведат полети на палубната авиация», — отбелязва събеседникът на изданието.

 

Той не изключи, че групата руски кораби може да се раздели, една част да премине през Ирландско море, «за да се създадат по-големи проблеми».

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;