Журналист от Independent: «Борис Джонсън, Вие сте лицемер!»

Изявленията на външния министър на Великобритания Борис Джонсън за действията на Русия в Сирия разкриха лицемерието на британската политика в Близкия Изток, пише Ендрю Смит в статията си за Independent.

Водовзводная башня Московского Кремля и высотное здание министерства иностранных дел РФ
«Джонсън съвсем не беше така строг и принципен, когато реагира на хуманитарната катастрофа в Йемен, възникнала заради действията на коалицията начело със Саудитска Арабия», — отбелязва авторът на статията.
Журналистът подчертава, че Лондон е в правото си да призовава за разследване на бомбардировките в Сирия, но в същото време би следвало да направи това и по отношение на Йемен.

 

 Когато тези дни под ударите на коалицията в Йемен загинаха над 140 човека и над 500 бяха ранени, Джонсън публикува само един пост в Туитър. В него министърът не призовава да се прекратят бомбардировките над гражданското население и да се привлекат виновните към отговорност пред Международния наказателен съд.

Сдържаната му реакция се обяснява с това, че Лондон отдавна предоставя на Ер-Рияд политическа подкрепа, оръжие и военни инструктори, пише Смит, който е и представител на организацията «Кампания срещу търговията с оръжие».

 

И макар международните организации нееднократно да са обвинявали арабската коалиция за ударите им по граждански цели, в Лондон подчертаваха, че инцидентите трябва да бъдат разследвани от самия Ер-Рияд. От своя страна Рияд, естествено, не счита това за престъпление.

Външният министър на Великобритания Борис Джонсън на 11 октомври обвини Русия във военни престъпления в Сирия и призова да се протестира пред посолството на Русия в Лондон. Министерството на отбраната на Русия опроверга обвиненията, наричайки изявленията на министъра «русофобска истерия». Руското министерство предложи на Джонсън да представи доказателства за твърденията си. Отговор от страна на Джонсън не последва.

Москва нееднократно заявява, че при избора си на цели в Сирия щателно проверява разузнавателните данни и едва след това взема решение за въздушен удар. Обвиненията в това, че Русия нанася удари по граждански обекти до момента не са доказани от нито един от обвинителите на Русия.

Коментари:

Зареждане ...