Документите, публикувани на сайта Wikileaks, доказват, че кандидатът за президент на САЩ от демократите Хилъри Клинтън по време на поста държавен секретар на САЩ е заплашила «да обкръжи Китай в кръг от ПРО», ако Пекин не успее да сдържи ядрената програма на КНДР.

 

В четвъртък сайтът Wikileaks публикува шестата част от тайните писма на председателя на предизборната кампания на кандидата за резидент на САЩ Хилъри Клинтън Джон Подеста.

 

Първата част бе публикувана на 8 октомври. В понеделник сайтът публикува втората порция, а в сряда — четвъртата и петата части.

 

Както пише агенция Асошиейтед Прес, публикуваните писма включва в себе си документ с фрагменти от неофициални речи на Клинтън. В раздела, посветен на Китай, се повдигат редица въпроси, по които възниква конфликт на интереси за времето, в което Клинтън е заемала поста държавен секретар на САЩ.

 

«Имаме намерение да обкръжим Китай в кръг от ПРО. Ще разположим повече кораби от нашия флот в тази зона. И така, давай, Китай! Или ви ще ги контролирате, или ще ни се наложи да се защитаваме сами», — цитира агенцията части от речта на Клинтън през 2013 година.

 

Ако изпитанията на балистичните ракети на КНДР се увенчаят с успех, това може да създаде заплаха не само за съюзниците на САЩ в Техоокеанския регион, «те всъщност могат да се доберат до Хавайските острови и теоретични до западното крайбрежие», — заявява тогава екс-държавният секретар.

 

 

През септември 2016 година Клинтън отново заплаши Китай със системите на ПРО в Далечния Изток, ако властите в Китай на окажат натиск над Пхенян по проблема с денуклеаризацията. Според нея, САЩ имат «много лостове» за натиск, което американците ще използват, независимо от недоволството на КНДР, Русия и Китай.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;