Правителствените войски в Сирия започнаха следващия етап от настъплението си към крепостта на ислямистите в Западна Гута — град Дейр Хабия.
Преди щурма позициите на метежниците бяха подложени на мощни въздушни удари, последва масирана артилерийска канонада.
Вчера вечерта сирийските части, преодолявайки упоритата съпротива на джихадистите, се разположиха в покрайнините на населеното място и се укрепиха около неговите южни и западни входове.

По време на ожесточените боеве армейците изтласкаха противника от територията, намираща се до разположената точно до града военна база, постепенно изтласквайки ислямистите от високите сгради и господстващите височини.
Сутринта щурмовите групи от 1, 4 и 7-а дивизии от ВС на САР след мощна бомбардировка, която проведоха последователно самолетите на ВКС на Русия и ВВС на Сирия, тръгнаха в атака и нахлуха в града. Подкрепленията на терористите от групировката «Джабхат Фатх аш-Шам», пристигнали от населеното място Хан ал-Шейх на помощ на съратниците си, бяха посрещнати в засада от силоваците на Асад и разгромени.

Руските и сирийските самолети оказаха реална помощ при освобождаването на Дейр Хабия, нанасяйки точни удари по позициите на противника.
На бомбардировки бяха подложени и околностите на Хан ел-Шейх, където започнаха да укрепват позициите си отстъпващите джихадисти.
 По такъв начин под контрола на ислямстите останаха само шест крупни населени места, около които те се опитват да създадат укрепен пояс.
От всички страни джихадистите са обградени от правителствените войски. Линиите на снабдяване на метежниците са отрязани.
Пред командването на ВС на САР стои задача поетапно да разгромят този «котел» на части и да приключат с ликвидирането на ислямистите в региона.

Тагове: ; ; ; ;