Основните претенденти за място в парламента на Черна Гора вече са определени и водят «предизборни битки». От едната страна на барикадата — членовете на управляващата » Демократическа партия на социалистите» (ДПС) и техният лидер премерът Мило Джукановия, а от другата страна са- членовете на опозиционната коалиция » Демократичен фронт» (ДФ) и » Ключ».

Едно от най-важните разногласия между опонентите е: нужно ли е провеждането на референдум в страната относно встъпването й във военния алианс НАТО.

 

 

 

1-1

 

 

( Например, както в случая с България, която без референдум, и без да попитат за волята на народа, стана член на НАТО. В Черна Гора народа масово излиза на протести, както антиправителствени, така и антинатовски, но управляващата власт упорито ги игнорира демонстрирайки твърд про-западен курс).

 

В тази връзка, опозиционните сили в Черна Гора наистина заслужават специално внимание, тъй като набират вече широка подкрепа и стават надежда за народа, който не спира да се бори.

 

Ще отбележим един от ярките политически фигури от балканската ни съседка- Марко Милачич- млад, талантлив, професионален журналист и обществено-политически деец. До юли 2016 година възглавява черногорското » Движение за неутралитет», след което става лидер на движението » “Отпор бесперспективности” и се присъединява към  ДФ.

 

 

34

 

( Марко Милачич)

Въпреки, че Марко е млад политик, вече заема достийно място в списъка на кандидатите за Скупщината от ДФ, и е заслужил доверието на избоирателите.

Тази пролет, неговото » Движение за неутралитет» пусна интернет-референдум по въпроса за членството на Черна Гора в НАТО.

В периода от 17 март до 1 август, в него участват 22 538 граждани на Черна Гора, от които 17219 гласуват за неутралитет (76,4%), 5319 – за членство в НАТО (23,6%).

Какво толкова особено има в този интернет-референдум и може ли да се доверим на резултатите от него?

На създаденият за интернет-референдум сайт votemontenegro.eu беше въведена специална специална система за проверка с използването на програмата  “People”.

В гласуването можеха да участват само лица над 18 години и изключително граждани на Черна Гора. По такъв начин, автоматично се изключва възможността за манипулиране на вота. За целия период на гласуване системата отчита 4231 души, които не се явяват граждани на Черна Гора и не са наършили 18 години.

Самата интернет-платформа за гласуване не съдържаше никаква агитация, като на участниците се е предложила възможността, сами да направят своя избор, и да покажат собтвеното си мнение. А проевропейската концепция на сайта и домейна на Евросъюза  “eu” подчертават ориентирането към демократични ценности, и безпристрастност при гласуването.

Уверено може да се каже, че резултатите от референдум показаха обективното мнение на черногорци относно идеята за встъпването на страната в НАТО, а не фалшифицирани резултати, които често публикуват местните черногорски медии ( относно доверието към действащата власт например, или относно анкети свързани с НАТО)

Референдумът се превърна, в  най- мащабното интернет-гласуване в историята на съвременна Черна Гора, и в нов действен механизъм за волеизявлението на населението, изключващ възможността за натиск от страна на властите или други заинтересовани лица. Референдумът получи мощна информационна подкрепа, както в страната, така и извън нея, а самото гласуване, както и резултатите от него, бяха следени от журналистите в Сърбия, Хърватия, Италия, Германия, също така и Полша.
 

Марко Милачич стана новатор и показа политическата си смелост. В Черна Гора започнаха много дискусии на различни нива за необходимостта от провеждането на референдум в страната.

Властите, от разбираеми съображения,  на законодателно ниво изключиха възможността за провеждане на подобно гласуване, а масовите протести и митинги не доведоха до желания резултат. Милачич намери алтернативен път, без сблъсъци и кръвопролития.Обаче, реалната картина не се хареса, разбира се на ръководството на страната.

Един от ключовите моменти на референдума стана онлайн прес-конференцията на Марко във Варшава на 9 юли за журналистите, които отразяваха срещата на върха на НАТО ( 8-9 юли). След прес-конференцията редица депутати от парламента на Германия и представители на «левите партии» в Италия, предложиха сътрудичество на Милачич.

» Движението за неутралитет» получи и подкрепата на известни обществено-политически дейци. Например, сред противниците на идеята за присъединяването на Черна Гора към НАТО- американският политолог МАйкъл Паренти, американския социолог и философ Имануил Валерстайн, депутати от германския Бундестаг от партия » Линке» Инге Хьогер и Александър Ной, също така представители на други «леви» движения в Германия.

Агресивното натрапване на евроатлантическа интеграция от Джуканович, се наложи на вече съществуващото недоволство в обществото към правителството.

За това помогна и социално-икономическата стагнация, която засегна всички слоеве на обществото и продължава години наред.

Едва ли предстоящите избори ще успеят да разрешат основните обществено-пполитически противоречия, но говорещото само по себе си име на движението “Отпор бесперспективности” и опитите на неговия лидер, да укрепи редиците на опозицията вдъхват надежда за позитивни промени.

Припомняме, че на 16 октомври в Черна Гора ще се проведат парламентарни избори, а днес 14 октомври опозицията ще излезе на заключителен митинг.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;