Няколко страни от Европейския съюз, включително Великобритания, Франция и Германия, проучват възможността от въвеждането на санкции срещу Русия заради ситуацията в сирийския град Алепо, съобщи вестник Financial Times , позовавайки се на високопоставен дипломат от ЕС.

 

Министр иностранных дел Франции Жан-Марк Эйро. Архивное фото

Както отбелязва агенция  Ройтерс, позовавайки се на френски и британски дипломати, проучва се възможността за внасянето в «сирийски санкционен списък» на 12 имена. Но за приемането на ограничителните меки идеята за санкциите трябва да бъде одобрена от всички 28 страни-членки на ЕС, подчертава агенцията.

 

По данни от източника на Financial Times, Великобритания, Франция и Германия също са за въвеждане на санкции над повече от 20 официални лица от сирийския режим. Както отбелязва Ройтерс, вероятното разширяване на санкционния списък на ЕС за Сирия може да се превърне в отговор  на бомбардировките в Алепо.

 

Индивидуалните санкции са забрана за влизането в ЕС и замразяване на активите, те действат по отношение на 200 човека и 70 юридически лица от Сирия, които ЕС счита за отговорни за репресиите по отношение на сирийското население. Ограничителните мерки срещу Сирия също включват нефтено ембарго, ограничения за редица инвестиции, замразяване на средствата на сирийската Централна банка, ограничения за експорт, оборудване и технологии, които могат да се използват за вътрешни репресии, за следене и прихващане на интенет-трафика и телефонните разговори.

Министр иностранных дел Великобритании Борис Джонсон (в центре) перед началом заседания совета министров иностранных дел стран ЕС в Брюсселе

Антируска психоза: Лондон вее байрака, Париж догонва, командва парада Вашингтон

 

 

В понеделник дипломатически източник от Брюксел съобщи за РИА Новости, че лидерите на МВнР на страните-членки на ЕС по време на поредната си среща на 17 октомври ще обсъждат въвеждането на санкции срещу Москва заради ситуацията в Сирия. Както заяви руският постоянен представител в ЕС Владимир Чижов, ЕС едва ли ще приеме ограничителните мерки на 17 октомври.

 

В последните месеци ситуацията в Алепо се изостри извънредно, в града и околностите се водят тежки боеве. САЩ обвиняват властите в Сирия и Русия за бомбардировката на мирните жители и въоръжената опозиция. Дамаск и Москва настояват, че нанасят удари само по терористите и обвиняват Вашингтон в неспособност да повлияе над отрядите на «умерената опозиция», за да се отделят от терористите.

 

По-рано представител на държавния департамент заяви, че САЩ не изключват въвеждането на санкции срещу Москва в случай на неуспех на дипломацията за Сирия. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков на свой ред заяви, че в Кремъл не виждат причина за въвеждането на ограничения, защото Русия е единствената държава, която легитимно се бори с тероризма в Сирия.

 

Лидерът на външната политика на Русия Сергей Лавров също изрази надежда, че ще надделее здравият разум, а не желанието за всичко да се обвинява Москва.

 

Никой в България не се и съмнява, че родният първи дипломат Даниел Митов ще постъпи така, както му наредят от САЩ и ЕС.

 

Не е добре човек да получава заплата от българските данъкоплатци, а реално само да препредава поръченията от Брюксел, Берлин и Вашингтон.

 

Ако Митов изпълнява само функциите на ПОШАЛЬОН, то е по-ефективно за държавата той да подаде оставка, така страната ни ще спести заплатите на целия му външнополитически екип.

 

Както става ясно, от този екип-пощальони просто няма нужда.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;