Намесата на Русия ключово измени баланса на силите в Сирия, заяви Башар Асад в интервю за

» Комсомолская правда»- за русофобите и троловете ще побързаме да допълним специално, когато възкликнат » руска пропаганда», че интервюта рядко сирийският президент дава в американски медии, тъй като САЩ отдавна мечтаят не за интервю с него, а за превземане на страната му, и всички ресурси в нея. Но, както отбелязахме в началото, намесата на Русия определено им развали плановете.

 

 

 

20

 

 

 

Сирийският президент отбеляза, че отношенията между Сирия и Русия винаги са били добри, но помощта от Москва става необходима за Дамаск миналата година, когато еслацията на конфликта достига пиковата си точка.

 

 

 

 

 

« Преди този момент, сирийската армия се бореше и побеждаваше, но когато враговете ни видяха, че напредваме, увеличиха потока на терористи- наемници. Така, все повече чужденци от различни държави започнаха да навлизат в Сирия»- разказва сирийският президент.

 

 

 

 

 

Държавният глава отбеляза още, че » Сирия е малка страна с неголямо население», и за това се наложило да потърси » помощ от приятел».

 

» Намесиха се Иран, Хизбула, а намесата на Русия, на тази велика държава, стана ключов момент и измени баланса на силите в наша полза. Ето защо за нас беше естествено да поискаме помощ от Русия, която и преди ни е помагала, реазбира се, не с авиация, но ние изпращала всичко»- допълва сирийският президент.

 

 

 

Башар Асад отбеляза и още, че сега няма значение кой се намесва в сирийските въпроси, защото най-важното е: кой е на страната на терористите.

 

 

 

 

» Това е главният проблем. Ако ние успеем да го решим, заплетената картина, няма да има значение. Ние можем да решим този въпрос. Защото въпроса не се състои в това, кои страни участват в сирийските въпроси, а в това, кои страни подкрепят и помагат на терористите. Защото Русия, Иран и Хизбула — това са нашите постоянни съюзници, и те се намират тук в Сирия на легална основа. Те воюват срещу терористите, но има други страни, които се намесват постоянно, именно с цел подкрепа на терористите.

За това въпроса тук не е колко са играчите, главния въпрос е, че това е теророризъм».

 

 

 

13

 

 

 

 

Относно възможността за прерастването на конфликта в Трета световна война, Башар Асад, отбеляза, че към днешна дата наблюдаваме ситуация, подобна на студената война в стадий на развитие. При което допълни, че Запада, и особено САЩ, не са прекратявали Студената война даже след разпадането на СССР.

 

 

» Има много политически сцени в този процес, и Сирия е една от най-важните. Ние виждаме ескалацията на конфликта, но главната цел, която се преследва от САЩ, е запазването на хегемонията над света, без да позволи на никого, да бъде партньор на политическа или международна арена, било то Русия или даже съюзниците им. Затова, мирисът на война, на трета световна война, се носи из въздуха, но това още не е пряко военно стълкновение. Въпреки, че си има и военна, терористическа и политическа съставляваща. «- подчера сирийският лидер.

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;