Представителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кирби се обърка с отговора на въпроса за Сирия и Йемен, който му бе зададен от журналиста от Асошиейтед Прес  Мат Ли.

 

 

 

По време на брифинга Мат Лин попита Кирби за неотдавнашния въздушен удар по траурната церемония в Йемен, в резултат на който загинаха 140 човека. Йеменските въстаници-хусити обвиниха за инцидента коалицията, оглавена от Саудитска Арабия.

 

«Интересно ми е, администрацията на президента къде вижда разликата между това и нещото, в което обвинявате руснаците, сирийците и иранците в Сирия, особено в Алепо?», — попита журналистът.

 

Въпросът предизвика у Кирби явно объркване: «Да, считам, че има някои разлики», — произнесе представителят на Държавния департамент.

 

Кирби поясни, че Ер-Рияд публично са обявили, че инцидентът се разследва. В Сирия, според Кирби, всичко е по друг начин: силите на правителствените войски и руските ВКС «целенасочено» бомбардират граждански цели и нямат намерение да провеждат разследване.

 

 

Мат Ли в отговор посочи, че Русия е призовала да се намерят виновните за атаката над хуманитарния конвой в Сирия. Кирби заяви, че Москва е направила това не така «отчетливо», както Ер-Рияд.

 

Журналистът изрази недоумение също във връзка с това, че САЩ подчертава «умишлеността» на въздушните удари в Сирия, но в Саудитска Арабия — не. Джон Кирби възрази, че не е казвал такова нещо.

 

Сътрудникът на Държавния департамент оправда бомбардировките в Йемен с това, че Саудитска Арабия действа в самоотбрана.

 

«Коалицията начело със Саудитска Арабия действа по покана на правителството на Йемен. Знам, ще кажете, че Русия е поканена от Асад…Но сунитите се намират под реална заплаха», — заяви Кирби.

 

Страната е заплашена от ракети, поставени от йеменските въстаници на Иран, добави Кирби.

 

Мат Ли възрази, че по тази логика жителите на Йемен заплашват американското оръжие, което САЩ са доставили на Ер-Рияд и неговите партньори в коалицията. Кирби призна това.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;