Американската общественост започва да забравя, че Русия винаги е била най-важния аспект от стратегическата ядрена политика на САЩ, пише основателят на инвестиционната компания Global Energy Capital LLC, съветникът на Доналд Тръмп по външната политика Картър Пейдж в статия за агенция  Sputnik.

 

 

След като болшинството американци изгубиха интерес към темата за оръжията за масово унищожение във връзка със завършилата съветска ера през 1991 г., фундаменталният анализ на проблема отиде на втори план, разтвори се сред разпространените в наши дни заблуждения относно болшинството въпроси, касаещи Русия, отбелязва съветникът на кандидата за поста президент на САЩ.

 

«След края на Втората световна война САЩ считаше Русия за основен противник в потенциалния ядрен конфликт, тази гледна точка се базираше на това, че ние знаехме за ядрения потенциал на Москва до вчера. Хората, отговорни за американската политика, както и странични експерти, са склонни да разглеждат тези въпроси поотделно, но е очевидно, че има пряка връзка между отношението на Вашигтон към руското правителство и ядрената стратегия на САЩ», — добави Пейдж.

Демонстрация ракетного комплекса Тополь-М. Архивное фото

Според него, пълното отсъствие на дискусия «по същността на проблема» е една от предпоставките за възникването на неизбежните външнополитически проблеми — например, провала на руско-американските отношения по споразумението в Сирия и договора за утилизацията на плутония. Според Пейдж, проблемите могат да се решат, ако Америка се придържа към концепцията на взаимното уважение.

 

 

 «Президентът Обама се придържа към концепцията на взаимното уважение по отношение на вътрешните работи на САЩ, но стъпката встрани от високомерната съвременна дипломация би могла да съдейства за създаването на устойчиви промени в траекторията на международните отношения. Ярък пример за наличието на противоречия по отношение идеята за взаимното уважение е участието на американското правителство във вътрешните демократични процеси при съседите на Русия», — подчертава съветникът на Тръмп.
Няма лесни решения на тези проблеми, но пълното невнимание спрямо интересите на Русия в перспектива само ще продължат низходящата тенденция в развитието на руско-американските отношения, добавя Пейдж.
Президент РФ Владимир Путин проводит в Кремле совещание по вопросам совершенствования межбюджетных отношений. 26 сентября 2016

«Русия си остава ключов за решаването на много най-насъщни за Вашингтон геостратегически проблеми от Сирия и Украйна до световната енергийна политика. Това може да се забрави лесно, отчитайки, че проблемът за ядреното въоръжаване носи технически характер и изисква дълбок анализ. Независимо от това, рисковете, свързани с оръжието за масово поразяване, в условията на повишена враждебност към Русия, трябва да изведат проблема на първи план в бъдещите дебати. Ако ние искаме да приключим с взаимната неприязън, то трябва да преминем към уважителен, а не към провокативен тон», — завършва Картър Пейдж.

 

Отношенията между Москва и Вашингтон в последните години се влошиха съществено заради ситуацията в Крим и Украйна, а и заради разногласията за Сирия. САЩ обвиняват Русия в «агресивни действия», Москва в отговор посочва интензивната военна активност на Щатите и НАТО близо до руските граници, както и ликвидирането от страна на САЩ и НАТО на стратегическата стабилност чрез разполагането на американски системи за противоракетна отбрана в Европа.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;