Специалните служби на САЩ и Саудитска Арабия се договориха да предоставят на бойците от » Ислямска държава» и техните семейства, възможности за безопасно измъкване от ираксия Мосул преди началото на щурма му от силите на международната коалиция, съобщи военно-дипломатически източник в Москва.

 

 

 

 

usa

 

 

Според информацията на високопоставеният източник, президента на САЩ е взел решение за освобождаването на Мосул през октомври. По време на самия щурм авиацията на коалицията ще нанася удари само по предварително съгласувани с бойците от ИДИЛ отделно сточщи сгради в градската част, които пустеят.

 

По негови данни, планът на Вашингтон и Ер-Рияд също така предвижда, оказване на помощ на бойците от ИДИЛ за безопасното им прехвърляне от Мосул, Ирак в Сирия, за настъпление на подконтролните градове на правителствените войски на Сирия. ( междувременно САЩ са подели активна пропагандна кампания с изтърканите фрази за » Лошата, страшна Русия»)

Над 9 хиляди бойци на ИДИЛ ще бъдат прехвърлени от Мосул към източните райони на Сирия, за последващо провеждане на мащабна настъпателна операция, която предвижда в плановете на САЩ и Саудитска Арабия захват на районите Дейр-ез Зор и Палмира- добавя източникът.

Коментар от американска и саудитска страна, както и официална информация за сега няма.

 

 

 

655-402-mosul-karta-irak

 

 

 

 

 

Освен това, по-рано министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър, потврди, че САЩ ще изпратят допълнителни 600 военни в Ирак по молба на местните власти, за да помогнат на ираксите сили да вземат Мосул ( не особено изпипано прикритие, но за западните медии САЩ винаги «правят добро» някъде по планетата, изпращайки военните си ).

Началникът на Централното командване на Въоръжените Сили на САЩ генерал Джозеф Вотел заяви, че при освобождаването на Мосул, трябва да не се допуска спешност и бързане, за да има време да се комбинират военните и политически планове

( докато междувременно черните пиари работят на макс за страшния образ на Русия в световните медии, докато същата се бори с тероризма и разплита проблемите, които САЩ създават непрекъснато от болни амбиции и мания за величие).

 

 

Високопоставеният военен източник изрази предположение, че идеята на САЩ по прехвърлянето на бойци на «Ислямска държава» от Мосул, Ирак към  Сирия, е породена именно пт високите резултати, които постига Русия съвместно със Сирия.

 

Освен чисто политически дивиденти, друга преследвана цел на тази операция на САЩ, е дискредитиране на успехите на руските Военно-космически сили, и разбира се, опит да бъде разклатено положението на сирийския президент Башар Асад.

За това Вашингтон има нужда да противопостави резултатите на Русия в Сирия, и да се постарае да минимализира значимостта им- допълва още източникът.

 

Според информацията, с която разполага източника: посредник и гарант на договореностите с бойците, и тяхното безопасно прехвърляне от Мосул към Сирия, ще бъде ръководството на Службата за общо разузнаване в Саудитска Арабия, като допълни, че операция с подобен замисъл вече е провеждане през юни тази година при освобождаването на ираксия Ел- Фалуджа

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;