За сегашната ситуация в Сирия и региона като цяло, на първо място отговорност носят САЩ и техните съюзници, заяви руският държавен глава.

 

 

1441354285_9_559x

 

 

 

 

» Бих казал, че това е политическа риторика, която няма особено смисъл и не отчита реалната ситуация на нещата»,- отговори Владимир Путин в интервю за френската телевизия  TF1 на молбата да изкоментира яростната риторика по отношение на Русия по повод бомбардировките в Алепо, в ключително и от страна на държавния секретар на САЩ, президента и външния министър на Франция.

 

 

В последните месеци ситуацията в сирийската провинция Алепо е изключително изострена, в града и покрайнините се водят тежки боеве. САЩ обвиняват властите на Сирия и Русия в бомбардировки на мирни жители и въоръжената опозиция по схемата » крадецът вика дръжте крадеца». Дамаск и Москва подчетават, че нанасят удари сами по терористите и обвиняват Вашингтон в неспособност да повлияят на отрядите на т.н. » умерена опозиция», за да се отделят от терористите.

 

 

 

download

» Аз съм дълбоко убеден, че за  ситуацията, която се получи в региона като цяло и в Сирия, отговорност носят преди всичко нашите западни партньори, и на първо място, разбира се, САЩ и техните съюзници, в това число. Нека си спомним, как всички ентусиазирано подкрепяха » арабската пролет». Е, и къде е сега онзи оптимизъм? Как завършиха нещата?- риторично попита руският президент.
Владимир Путин предложи да се разгледа ситуацията в тези страни преди » арабската пролет»- и превратите в редица страни от Близкия Изток.
» Нека си спомним какво представляваха Либия или Ирак преди момента, в който тези държави или държавни структури не бяха унищожени от силите на различни наши западни партньори. Това, разбира се, не бяха примери за демокрация в днешното ни разбиране. Сигурно, е било възможно и нужно да се влияе за изменение на структурата на обществата, структурата на тези държави, структурата на властта, на самата природа на власт. Но, при всички случаи, там със сигурност нямаше признаци на тероризъм»- заяви Владимир Путин.
liviya
» От тези територии нямаше никаква заплаха нито за Париж, нито за Лазурния бряг на Франция, нито за Белгия, нито за Русия, нито за Съединените Щати. Сега, това е източник  на терористична заплаха. Нашата цел се състои в това, да не допуснем същото да се случи на територията на Сирия»- подчерта руският президент.

 

 

 

На 3 октомври 2016 година САЩ заявиха, че прекратяват двустранното сътрудничество с Русия по примирието в Сирия, оставяйки само военните канали за предотвратяването на конфликти във въздушното пространство на Сирия. Руското външно министерство заяви, че подобно решение свидетелсва за неспособността на САЩ да изпълнява поетите обезателства.

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;