Eкспертите от списание The National Interest съпоставиха възможностите на руския танк Т-14 на базата на универсалната платформа «Армата» и основния боен танк на САЩ М1 «Абрамс».

 

Руската бойна машина е по-малко бронирана, отколкото «Абрамс» и британският «Челенджър», теглото й е само 50 тона, това доказва, че разработчиците на «Армата» са имали намерение да заложат на системите за активна и пасивна защита.

 

 

«Армата» е снабдена с комплекс за активна защита «Афганит», който може да прихване противотанковите ракети и малокалибрените бронебойни снаряди. Моделите Т-14 са снабдени със 125-мм оръдие 2А82, което е със 17 % по-мощно от най-доброто аналогично оръжие на НАТО — 120-мм-то танково оръдие Rheinmetall, създадено на базата на бойния танк на бундесвера «Леопард-2» и използвано още при «Абрамсите» (Rheinmetall M256), отбелязва списанието.

 

«Руската преса описва «Армата» като истински съперник, последна дума на техниката. Независимо от това, дали тази информация е слух, истина или пропаганда, пределно ясно се вижда посоката, по която Москва би искала да се развива. Процесът на превъоръжаване на «Армата» може да заеме няколко години, а дори десетилетия, но малко хора ще се усъмнят в това, че рано или късно това ще се случи, отчитайки нарастващата роля на танковете в съвременното сражение», — се отбелязва в материала.

 

През 1990-те години «Абрамс» има също репутацията на непобедим танк — неговата броня издържа противотанковите снаряди на руските Т-72 по време на войната в Персийския залив и устоява след изстрел дори от собствено оръдие, припомня изданието.

 След Войната в Залива «Абрамс» не успя да излезе от цяла поредица конфликти без загуби за репутацията си. В годините на американската окупация на Ирак няколко танка бяха разгромени с помощта на ръчни противотанкови гранатомети и самоделни взривни устройства. В продължаващите конфликти в Йемен и Ирак десетки «Абрамси» на Саудитска Арабия и Ирак пострадаха от разработения от Русия противотанков комплекс «Корнет», твърди изданието.
Т-14 Армата
Освен това, американският танк никога не се е сблъсквал със съвременните бойни машини с почти еднакви характеристики, се казва в статията.
«Абрамс» не се различава от «супертежките» британски «Челенджър», от немския «Леопард-2», от френските «Леклерк» и «Меркава-4» на въоръжените сили на Израел: тези машини притежаващ съпоставима огнева мощ и защита.
В продължение на десетилетия единствената заплаха за «Абрамс» беше руският Т-90, но този танк едва ли може да се счита за равен по възможности с опонента.
Но в равен се превърна Т-14, подчертават аналитиците.
«Абрамсите» имат незначително преимущество по отношение на бронирането, но «Армата» компенсира това с активно-динамичната си защита и КАЗ «Афганит». Новото 125-мм оръдие на «Армата» има подобрена бронепробиваемост.

«Кой от двата танка е по-добър, този въпрос остава отворен, защото и двата са в състояние да се унищожат взаимно. Съперниците на «Абрамс» не му отстъпват почти по нищо», — завършват експертите от списанието.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;