Вчера мирното население на Донецката народна република, и преди всичко жителите от покрайнините на столицата преживяха още една ужасяваща нощ.

 

 

osce

 

 

 

 

» От 18:00 до полунощ украинската страна обстрелва районите Трудовск и Александровка.., също по територията на летището и промишлената зона. По тези участъци бяха пуснати 127 мини калибър 82 и 120 мм,  осем артилерийски снаряда калибър 122 мм»- заяви представител на ДНР.

 

 

Районът Горловка също не беше пощаден: в село Зайцево са паднали не по-малко от 15 минометни снаряда.

През нощта украинската армия е използвала тежка техеника, БМП, гранатомети и стрелково оръжие. Разрушенията и числото на пострадалите в тези райони е в процес на уточняване, но вече е известно, че в разположения на юг район Саханка в резултат на минометен обстрел 82 мм калибър е загинал 53 годишен мирен жител.

 

 

Предишната  нощ в резултат на обстрелите са пострадали 15 жилища, двама мирни жители за получили ранения. Вчера са загинали и двама войника от ДНР, а един е попаднал в плен на украинската армия в резултат на устроена засада и диверсионна операция. Операцията се прикривала с артилериен и минометен огън от позициите на украинската армия в градчето Широкино, в близост до фронтовата линия.

 

 

 

 

 

dnr

 

 

 

dnr1

 

 

ОССЕ отказа да регистрира фактите на обстрела, с което тръгна на пълно нарушаване на мандата.

 

» Важно е да се отбележи, че именно заради бездействието на мисията на ОССЕ подобен случай стана възможен и се случи. Представителите на наблюдателната мисия ОССЕ  не пожелаха да  фиксират фактите на обстрели от страна на украинската армия в Ленинск и Саханка»- заяви представител на ДНР.

 

 

 

Колкото повече време минава, толково повече въпроси възникват с какво се занимават ОССЕ ( Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа). Особено, ако се съди по мълчанието й за навлизането на нова техника и чуждестранни снайперисти от украйнска страна на фронта.

Разузнаването на ДНР съобщава за присъствието на тежки гранатомети и американски снайперисти в Горловка.

 

 

 

» Нашето разузнаване ( разведка) продължава да открива обекти на ВСУ ( Въоръжени сили на Уктайна), подлежащи на унищожение в случай на настъпление от страна на противника. Така, в района на населения пункт Майорск( 1,5 км от линията на съприкосновение) в района на моста бяха установени огневите позиции на шест миномета с калибър 120 мм. Освен това, разведката ни установи местоположението на снайперистите, пристигнали в т.н. «зона АТО» от САЩ»- отбеляза заместник-командващия на армията на ДНР Едуард Басурин.

 

 

 

 

basurin-4-1024x683

 

 

 

Въпреки такива явни нарушения от украинска страна, армията на ДНР продължава да се придържа към Минските споразумения. След отвеждането на силите от Петровск, донецките сапьори започнаха да разминират зоните в съответствие с подписаните договорености.

Обаче възобновяването на бойните действия изглежда неизбежно на фона на растящото недоволство в Украйна и нарастващото напрежение между нея и Полша ( нека Варшава се явява един от най-ярките защитници на Киев) след излизането на филма  «Волынь» на  Войцех Смаржовски.

С този филм режисьорът иска да пролее светлина на събитията от Втората световна и конкретно волънското клане  извършено от украинските националисти. Украйнската власт много би искала да скрие от света този недостоен епизод от своята история, който демонстрира истинското лице на «украинските герои» от типа на Бандера и разните му поклонници, хрантутници-колаборационисти.

Както и когато документалният филм на Пол Морейра  (Paul Moreira) «Украйна: маски  на революцията», «Волынь» също предизвика бъря негодувание в Украйна, а медиите там буквално изригнаха.

При това във филма се показват исторически потвърдени факти и се напомня, че въпреки милионите украинци сражавали се срещу нацистите в редиците на Червената армия, стотици хиляди местни активисти на Организацията на ъкраинските националисти и Украинската бунтовническа армия, са сътрудничили със нацистките сили по време на окупацията на територията на Украйна и Полша.

 

 

Освен масовите убийства на евреи, цигани, съветски военнопленници и украински антифашисти, националистите от УПА са устройвали мащабни етнически чистки, които са били насочени срещу полското малцинство в западна Украйна.

По данни на историци, този геноцид ( отскоро се признава официално за такъв в Полша) е отнел живота на  80 000 — 120 000

души, предимно жени и деца в периода 1943-45.

 

Този епизод напомня на сегашния геноцид, който се извършва в Донбас, и за който западните правителства си затварят очите, размахвайки при това хуманитарното знаме на ООН и надавайки глас за мирното население на Сирия в стремежа да спасят джихадистите от Алепо ( ако все пак толкова сили са вложили в тях).

Щом две резолюции, руската и френската бягха отхвърлени, конфронтацията на западния блок с Русия и нейните съюзници сега става неизбежна. Единствения въпрос: кой и кога ще хвърли искра в бурето с барут?

 

 

Кристел Неан, Agora Vox, Франция

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;