Русия е разположила в Сирия своите ултрасъвременни зенитно-ракетни комплекси С-300 и С-400, които са способни да гарантират защитата на голяма част от страната, на Запада му остава само да гадае, доколко големи са техните възможности всъщност, пише Stern.

Танк Т-90А во время демонстрационных стрельб на открытии 10-й международной выставки Russia Arms Expo. Архивное фото

Москва няма никакви проблеми да създаде в Сирия собствена зона без полети и да я поддържа. При такъв вариант на развитие на събитията САЩ и техните съюзници най-вероятно ще предприемат опит да изведат от строя главните елементи от руската ПВО. Проблемът е в това, че в момента изтребители като F-18, Eurofighter и «Торнадо» могат да се окажат безсилни срещу руския купол на противовъздушната отбрана, подчертава авторът на статията.

 

 

И ако по-рано единственият начин да се противодейства на руските ЗРК бяха американските невидими самолети В-2, F-35 и F-22, то сега тяхната надеждност е поставена под въпрос. Радарите на системата «земя-въздух» преминават на ниски честоти, при които технологията «стелтс» на САЩ е по-малко ефективна. Радарите на системата за далечно откриване, с които е снабдена руската ПВО, действат в УКВ-диапазон, в който «невидимостта» практически е безполезна, отбелязва изданието.

Захваченные боевиками восточные кварталы Алеппо. Вид из Цитадели в старом городе

Напълно е възможно Русия да има реални причини да се присмива над американските изтребители с технологията им «стелтс», защото те вече не са заплаха.

 

Докато не се случи действително сериозен инцидент, САЩ така и ще си останат в неведение относно потенциала на руската ПВО, завършва авторът на статията.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;