Решението на Вашингтон за разполагането на системи за противоракетна отбрана в Европа е свързано с желанието на САЩ да получат военно превъзходство над Русия и Китай, това сподели първият заместник началник на главното оперативно управление на руския Генерален щаб Виктор Познихир. Според него, Москва няма да остави плановете на американците без отговор.Армейский зенитно-ракетный комплекс Patriot вооруженных сил США. Архивное фото

Москва нееднократно заявява, че действията на САЩ и НАТО са заплаха за националната сигурност на Русия. Кремъл подчертава, че  действията на САЩ и НАТО ликвидират стратегическата стабилност в региона.

 

Превъзходството на Русия и Китай 

 

Според Познихир, стремежът на САЩ за създаването на ЕвроПРО не е свързано със заплахи от страна на Иран и Северна Корея, с което Вашингтон обяснява своите планове.

 

«Решението за създаването на ПРО е обусловено от стремежа да се получи военно превъзходство над Русия и Китай», — отбелязва руският генерал.

 

 

Представителят на Генералния щаб отбеляза, че КНДР на този етап физически не е способна да бъде реална заплаха за Запада. Не е уместно да говорим за заплаха от страна на Техеран след сключените споразумения за иранската ядрена програма, счита Познихир.

 

Пуск межконтинентальной баллистической ракеты. Архивное фото

Според него, Щатите се стремят да занижат потенциала на ядрените сили на Москва. Освен това, системата на ПРО ще позволи да се създаде «мощен ударен компонент за нанасяне на обезоръжаващ и обезглавяващ удар».

 

«По такъв начин под предлог, че се противодейства на северокорейската и иранската «ракетни заплахи» се разгръща система, предназначена за борба с руските и китайските ракети», — отбелязва представителят на Генералния щаб.

 

Под удар е цялата европейска част на Русия

 

Познихир добави, че унивeрсалните пускови установки Мк-41 за противоракети, които САЩ имат намерение да разположат в Румъния и Полша, могат да се използват за пуска на крилати ракети Tomahawk, което е пряко нарушаване на Договора за ракети със среден и малък радиус на действие от 1987 г.

 

«Фактът, че се използват корабни пускови установки за крилати ракети в наземен вариант е нарушение», — каза Познихир.

 

Генералът припомни, че Договорът за ракетите със среден и малък радиус на действие забранява разполагането на наземни комплекси с ракети, стрелящи до 500 км. При това Tomahawk могат да прелетят 2500 километра.

 

«Под удара на американските крилати ракети може да се окаже практически цялата европейска част на Русия. Снабдяването на пусковите установки с крилати ракети Tomahawk на базите в Европа може да стане тайно и в кратки срокове», — отбеляза представителят на Генералния щаб.

 

Русия ще вземе мерки

Армейский зенитно-ракетный комплекс Patriot вооруженных сил США. Архивное фото

 

Виктор Познихир заяви, че Русия няма да остави плановете на САЩ без отговор. Според него, Москва ще предприеме адекватни меки, за да не допусне влиянието на САЩ върху баланса на стратегическите въоръжения.

 

Китай също има намерение да реагира на позицията на Вашингтон. Пекин и Москва вече предприеха първите стъпки.

 

«Тази година проведохме първите съвместни компютърни руско-китайски командно-щабни учения по ПРО. По време на ученията бяха отработени различни варианти за съвместни действия за защита от ракетни удари от страна на условен противник…», — подчерта Познихир, добавяйки, че аналогични маневри са планирани и за 2017 г.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;