Спецслужбите на САЩ и Саудитска Арабия са се договорили да предоставят на бойците от Ислямска държава и техните семейства безопасен изход от иракския Мосул преди началото на щурма на силите на международната коалиция. Това за РИА Новости сподели военно-дипломатически източник от Москва.

Кандидат в президенты США Хиллари Клинтон. Архивное фото
Според източника, президентът на САЩ Барак Обама вече е взел решение за провеждането на операция за освобождаването на Мосул през октомври. По време на самия щурм авиацията на коалицията ще нанася удари само по по-рано съгласувани с терористите пустеещи сгради, каза събеседникът.
Според негови данни, планът на Вашингтон и Ер-Рияд предполага, че бойците от Мосул ще се преместят в Сирия за настъпление към контролираните от правителствените войски градове.

 

 «Над 9 хиляди джихадисти от ИД от Мосул ще бъдат прехвърлени в източните райони на Сирия за последващо провеждане на крупна настъпателна операция, която предвижда завземането на Дейр ез-Зор и Палмира», — добави източникът.
На този етап няма коментари от американска и саудитска страна по въпроса.
Последствия минометного обстрела христианского квартала Мидан в Алеппо

По-рано министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър потвърди, че САЩ ще изпратят допълнително 600 военни в Ирак по молба на местните власти, за да помогнат на иракските сили да завземат Мосул. А ръководителят на Централното командване на ВС на САЩ генерал Джозеф Вотел заяви, че при освобождението на Мосул трябва да се избягва бързане и да се комбинират военните и политически планове.

 

Събеседникът на агенцията предполага, че идеята за прехвърлянето на джихадисти от Мосул в Сирия се е родила след резултатите, които Русия постигна в Сирия.

 

«Освен чисто политическите дивиденти, другата цел на тази операция ще бъде дискредитирането на успехите на руските ВКС и опит да се разклати положението на президента Асад. Вашингтон иска да противопостави нещо на очевадните резултати, които постигна Русия в Сирия, той ще се постарае да минимизира тяхното значение», — каза той.

 

Според информация от източника, посредник и гарант за споразумението с джихадистите за тяхното безопасно излизане от Мосул е ръководството на разузнаването на Саудитска Арабия. Източникът съобщи също, че операция с подобен замисъл вече е била проведена през юни тази година при освобождаването на иракския град Ел-Фалуджа.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;