Сирийският мегаполис Алепо е разделен от неутрален участък. Ако го пресечеш, ще попаднеш в тази част на Алепо, която се контролира от терористите. На кадрите, заснети от оператора на RT, се вижда, че над източната част на града се развяват черните знамена на «Франт ан-Нусра» — терористичната групировка, избуяла от сирийската клетка на «Ал Кайда» в годините на конфликта в Сирия.

 

Един от офицерите от армията на САР разказва на журналистите от RT, че в зоната, в която се стреля, и която разделя града на две части, има пътеки, по които може да се прибяга от едната в другата страна.

 

«От нашата страна за граждански лица има множество пътища, по които те могат да дойдат при нас, но снайперите на терористите стрелят по всичко, което забележат. Те не позволят на гражданите да напускат техния сектор», казва военният.

 

Преди месец ислямистите блокирали входа и изхода от тази част на Алепо, в която се намирали те, в резултат на което мирните жителите се оказали в капан под практически непрестанен огън.

 

«Хората от районите, контролирани от терористите, искат да се махнат оттам, но не могат. Те не могат да напуснат районите по нормален и законов начин, те са лишени от възможността да си тръгнат. Терористите не ги пускат», — споделя жителят на града доктор Набил Антаки.

 

По-рано метежниците разрешавали на жителите на източно Алепо да посещават роднините си или да отиват до болниците. Сега и това им е забранено. Бзопасността тук е много относително понятие.

 

«В момента е много трудно да се придвижваш из града, ходим по малки улички и пътечки, промушваме се през дупки в стените. Не можем да ходим по улиците. Не можем да пуснем децата в училище», — казва местният жител Мухамад Хайяк.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;