На 10 октомври генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира критично разполагането в Калининградска област на руските ракетни комплекси «Искандер:

 

«Всичко това съответства на поведението, което наблюдаваме вече дълго време».

 

Министрите на отбраната на 28-те страни-членки на НАТО на 26-27 октомври в Брюксел ще обсъдят прехвърлянето на руските оперативно-тактически ракетни комплекси. Ръководителят на военното министерство на Полша вече нарече разполагането от страна на Русия на ракетните комплекси «Искандер-М» в Калининградска област «неадекватна реакция» на действията на НАТО. Латвия засили наблюдението на наземното, морското и въздушното си пространство.

 

Комплекс Искандер-М. Архивное фото

По-рано Министерството на отбраната на Русия отбеляза, че транспортирането на ракетния комплекс не е било скривано от никого. В рамките на плановата бойна подготовка около комплексите «Искандер» ежегодно се усъвършенства майсторството, методите за използване (в това число по въздух и море), както и употребата на значително големи разстояния, обясни руското военно министерство.

 

На 6 октомври по време на проверката за 2016 година бе вдигнато под тревога ракетно съединение, което има на въоръжение оперативно-тактически комплекс «Искандер-М» в Ивановска област.

 

По-рано «Искандерите» бяха задействани на полигоните в Астраханска, Амурска и Ленинградска области.

 

Русия не крие комплексите

 

През април на полигона Капустин Яр крилата ракета със занижена радиолокационна забележимост от комплекса «Искандер-М» не бе открита от условния противник (а той се стараеше) и абсолютно точно порази целта.

 

Това е «информация за размисъл» на авторите на безумните идеи за превантивната употреба на американско ядрено оръжие в Европа.

 

Просто и нагледно.

 

Ако последното не стана ясно, ще поясним: не се напъвайте да откриете руските ракети, защото няма да успеете.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ;