В дадения момент главната задача на правителствените войски и техните съюзници е освобождението и пълното прочистване на втория по големина град в страната — Алепо.
За целта в това направление са съсредоточени най-боеспособните части и елитни войски.
След успешното приключване на задачата идва на дневен ред разблокирането на Дейр ез-Зор, щурм към Рака и ликвидирането на джихадистите в Идлиб.
Горепосочените задачи ще бъдат решавани поетапно, защото военните сили на Сирийската Арабска Република са силно изтощени след изминалите няколко военни години, — това отбелязва високопоставен източник от Министерството на отбраната на САР.
Най-вероятно първият удар ще бъде нанесен по терористите в Дейр ез-Зор. Това трябва да се направи, за да се обединят мъжествено сражаващите в обкръжение части на правителствената армия.
Освен това, трябва да се освободи цялата територия на провинцията, защото нейните нефтени полета са един от основните материални източници за финансирането на терористичната дейност.
Ако Халифатът се лиши от паричните му потоци, това ще намали наплива от чуждестранни наемници, които биват привличани срещу огромни заплати от главатарите на екстремистите.
Рака е своеобразен символ на ИДИЛ и затова една от задачите е освобождаването на града от джихадистите. Загубата на Рака ще се превърне в началото на края за терористите, защото значителна част от колебаещите се веднага ще се отсеят, ще осъзнаят, че Ислямска държава вече е достатъчно слаба и неспособна да задържа територии.
В морален план подобно поражение беше загубата на Палмира. Не бива да се забравя за наличието на голям брой нефтени кладенци в този регион, които поддържат финансовото благосъстояние на терористите, позволявайки им да продължават войната.
По отношение на Идлиб ситуацията също е достатъчно сложна. Практически цялата провинция се намира под властта на екстремистките групировки, които в момента дори водят война помежду си.
По отношение на бойните действия в Дамаск, Дераа, Алепо, правителствените войски имат намерение да изтласкат ислямистите от региона, оставяйки там само дребни части, с които ще се приключи по-нататък.
Това са основните виждания по главните направления, заявени от сирийското Министерство на отбраната.
Но, какво решение ще вземе военното и политическо ръководство на Сирия, в какво направление ще бъде първият удар, на този етап не е известно.
Впрочем, това зависи също от много фактори, включително и от чуждестранната намеса, — отбеляза офицер от САР.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;