Министерството на отбраната на Русия коментира думите на лидера на външната политика на Великобритания Борис Джонсън, който обвини Москва в съпричастност към обстрела на хуманитарния конвой на ООН в Алепо. Официалният представител на военното руско министерство Игор Конашенков изиска от дипломата доказателства.

 

Грузовики гумконвоя ООН, обстрелянные в городе Урум аль-Кубра недалеко от Алеппо
Хуманитарният конвой на ООН попадна под обстрел през нощта на 20 септември, в резултат на атаката загинаха 20 мирни жители, в това число и ръководителят на Сирийския арабския Червен Кръст в Урум ал-Кубре.
Отговорността за случилото се, според Запада, пада върху сирийската армия и Москва. Москва нарече обвиненията голословни. Според данни от Министерството на отбраната на Русия, самолетите на ВКС не са били в района на въздушния удар.
И това последното може да се провери и докаже.
Позицията на Джонсън 

В реч в парламента Джонсън заяви че конвоят е бомбардиран от руски самолети. Той припомни, че въздушната атака е извършена в тъмните часове от денонощието.

 

«Според изявленията на самата Русия, войската на Асад няма възможност да осъществи нападение в тъмните часове. Всичко показва, че това е направила Русия» , — каза Джонсън, позовавайки се на спътникови снимки, които уж били на свободен достъп.

 

Отговорът на Министерството на отбраната на Русия

 

Игор Конашенков отбеляза, че в Москва отдавна са свикнали с «русофобската истерия» на отделни членове от политическия елит във Великобритания. Обвиненията на Джонсън той нарече «буря в чаша мътна лондонска вода».

На месте обстрела гуманитарного конвоя ООН в городе Урум аль-Кубра недалеко от Алеппо.  Архивное фото
Руският генерал отбеляза, че нападките на Борис Джонсън  са третата вълна обвинения по адрес на Москва. Отначало, според Конашенков, те били изказани от «свидетели-доброволци», които по-късно се оказали «бойци от ан-нусрова групировка».

После това за «безспорните доказателства» за вината на Русия го заявили от Вашингтон, след известно време ги опровергал председателят на комитета на началник щабовете на Въоръжените сили на САЩ,  припомни Конашенков.

 

«Сега в амплоато на ехо на сцената бълнува Борис Джонсън, който узря с едномесечно закъснение за вината на Русия след разглеждането на някакви намерени на открит достъп» спътникови снимки. Господин Джонсън, можете ли да откриете на този «свободен достъп» и да покажете снимките на още някой?» — заяви представителят на руското Министерство на отбраната.

 

 

Според Конашенков, реално видеозапис на конвоя са публикували само руските военни. На записа се вижда, че до колоната се намира миномет с голям калибър.

 

 

«Никакви руски самолети в района на хуманитарния конвой в Алепо не е имало. Това е неоспорим факт. Всички тези уж доказателства не струват и пенс, ако наистина са от свободен достъп», — подчерта генерал Конашенков.

 

Реакцията на МВнР на Русия

Министр иностранных дел Великобритании Борис Джонсон. Архивное фото
Според представителя на МВнР на Русия Мария Захарова, обвиненията на британския дипломат предизвикват чувство на срам.
«Видно е, че Борис Джонсън е преминал от думи към дела и дори използва оръжие, с което заплашва Русия — срам. Действително ни е срам за него», — отбеляза Захарова.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;