Според директорът на ЕСВП Марк Ленард, на много места проблемите на Европа се превръщат в голям вътрешнополитически въпрос.

 

«Кризата раздели повече Европа и усложни още повече нещата. От една страна има разделение вътре в еврозоната, от друга между страните в и извън зоната на еврото. За страните извън еврозоната вероятно ще става все по-трудно, а тези от еврозоната трябва да положат усилия за да се обединят в подхода за решаване на кризата.

 

Проблем е и кризата в отношенията с Русия след случилото се в Украйна и режима на санкции, породил нови разделения между страните от ЕС. И още нещо, може би по-важно – кризата с бежанците, отношението към нея на страните от Шенген и тези все още извън Шенген.

 

Всичко това предизвиква голямо напрежение в европейските страни и разделя източната от западната част на ЕС по начин непознат отдавна. Всичко това създава политически контекст за големи дискусии за бъдещето на европейските институции, но също така за бъдещето на целия ЕС. Как да се развиват отношенията с Русия, но също и с Турция? След британското напускане как да се продължат отношенията с европейските страни извън ЕС?»

Тагове: ; ; ; ;