В навечерието на парламентарните  избори в Черна Гора, които ще се състоят на 16 октомври тази неделя, станаха известни редици нарушения. Опозицията и даже чужденци, въвлечени в машинации, съобщават за многочислени опити от страна на управляващата Демократическа партия на социалистите ( с лидер премиерът Мило Джуканович), по нечестен начин да манипулират резултатите в своя полза.

 

 

 

153

 

 

 

Информационният портал « Бошняци» от Босна и Херцеговина публикува списък с имена на представители на диаспората си, с които са контактували вече, или се е планирало да се контактува от черногорската ДПС. Част от тях потвърдиха, че са получили обещания за покриване на разходи за път, ако пристигнат да гласуват в Черна Гора.

 

Зияд Шкриел от Франция потвърди пред черногорското издание  «Вијести», че от ДПС са му обещали 250 евро за гласа му.

 

«Да, обади ми се Изет Шкриел. Казаха ми, че ще пътувам с автобус, ако потвърждавам. Когато попитах, наистина ли ще ми покрият разходите по пътуването, Изет каза, че се дават по 250 евро на човек.»

 

 

 

Ерна Личина от Словения също каза, че е имала обаждане от ДПС, в което са и предложили пари, ако пътува за изборите. Хария Растодер, която живее в Швейцария си признава, че ще пътува с братята си, и че на всички билетите са купени с пари от ДПС. Още няколко човека потвърждават, че с тях са контактували от Черна Гора, но уклончиво са отговорили на въпроса за пари.

 

В публикувания списък от « Бошняци» фигурират няколкостотитин фамилии, които са отбелзани с различен цвят в зависимост от отговора на «избирателя» на предложението от управляващата партия в Черна Гора. Представен е и списък с координаторите по места, които ще звънят на избирателите. Но телефоните на координаторите, преди всичко наети специално за избирателни цели: при опит на журналисти да се свържат с тях, всички телефони се оказват недостъпни.

 

Черногорските власти са решили да подберат координатори изключително в места с бошняшко население, от цялата диаспора, отбелязва порталът » Бошняци»

 

 

770-434-izbori

 

 

Опозиционният блок «Демократичен Фронт» също заяви, че разполага с потвърждения за плановете на управляващата партия да привлече към изборите участие на чужденци ( тоест схемата с автобусите и наличието на гражданство.

 

Един от лидерите на ДФ Славен Радунович разказа на прес-конференция, че за лицата живеещи извън страната и идващи за изборите, при което даже без документи, била подготвена специална процедура за гласуване, разбира се, заобикаляйки закона.

 

 

« Срещу такива лица ще бъдат заведени дела, и ние ще информираме надлежащите органи в държавите, в които живеят»- каза Радунович.

 

 

 

 

Неговия колега от ДФ Небойша Медоевич разказа, че за сформирането на цял отбор » фантомни избиратели» режимът на Мило Джуканович осигурява за времето на изборите на чужденците и фалшиви черногорски документи, с които да могат да гласуват.

Документите- лични карти- се доставят от познайте къде?От България, благодарение на връсзките с местната мафия.

 

 

 

» Контактът им в България е Веско Димитров Братко, както го наричат. В Подгорица има куриер, който осигурява доставките в Черна Гора».

 
По данни, с които разполага опозицията, купуването на фалшиви лични карти има масов характер. Медоевич добави, че всички доказателства, с които разполагат Демократичен фронт ще бъдат предадени в прокуратурата.

 

 

 

Тази неделя, 16 октомври, в Черна Гора ще се проведат парламентарни избори. Управляващата Демократическа партия на Мило Джуканович, която е във властта вече 27 години, освен системната опозиция под формата на коалиция » Ключ», противостои Демократичен фронт, който се състои от широк спектър опозиционни партии и движения. Тези избори в Черна Гора се смятат за съдбоносни, тъй като именно новоизбраната власт ще взима решението за евентуалното встъпване на Черна Гора в НАТО срещу което е целият черногорски народ.

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;