Администрацията на президента Барак Обама миналата година даде ход на сделката за продажба на оръжие на Саудитска Арабия на стойност 1,3 милиарда долара, въпреки предупрежденията, че САЩ по такъв начин могат да станат причастни към военните престъпления на територията на Йемен, съобщава Reuters позовавайки се на правителствени документи и заявления на бивши и действащи американски чиновници.

 

 

65

 

Става въпрос за военната операция на арабските страни на чело със Саудтска Арабия, срещу йеменските бунтовнищи-хусисти.

 

По данните на Reuters, в хода на тази операция, която се поддържа от Вашингтон, са били убити хиляди мирни жители.

Според информация, получена от агенцията от кореспонденцията и от многобройни изказвания, интервюта с американски чиновници, представителите на държавния департамент, са изразявали неувереност, че саудитските военни ще могат да атукуват хусистите, без да навредят на мирните жители и на критично важната инфраструктура в Йемен.

 

voyna_v_yemene

 

 

 

Американските юристи в крайна сметка, така и не стигнаха до решение, САЩ смятат ли се за военен съюзник на коалицията във войната в съответствие с междунардното законодателство. Ако бъдат признати за такъв, това ще означава, чв Вашингтон ще е длъжен да разследва обвиненията във военни престъпления.

В този случай, много американски военнослужещи ще подлежат на наказателна отговорност и съд- на теория, както отбелязват от  Reuters.

 

 

 

64

 

 

 

В документите на Държавния департамент се отбелязва,че  САЩ са поискали от Ер-Рияд да ограничи насилието  сред мирното население, и са предоставили на саудите списък с местата, в които да не се бомбардира.От  Вашингтон още тогава се съмнявали,че Саудитска Арабия ще се справи с тази задача. ( Може би не са прочели внимателно списъка).

Отново несериозно американско оправдание, за хиляди жертви на военен конфликт някъде по планетата-  и винаги аргументи и нелепи оправдания от рода на «Опс, грешка», » не трябваше така да става», «случайно, без да искаме», » ей, значи, ама така ли е станало».

 

66

 

 

 

През 2015 година, когато количеството на жертвите сред мирното население в Йемен рязко се увеличи, и някои от известните правозащитни организации заявиха, че Вашингтон може да бъде признат за съучастник на Ер-Рияд в извършените военни престъпления, юристите от държавния департамент забиха тревога, заяви пред Reuters един от чиновниците.

 

От март 2015 година САЩ одобриха сделката за продажба на оръжие  с Ер-Рияд на обща стойност над 22,2 милиарда долара, при което част от въоръжението ще се доставя и за в бъдеще. Сумата включва 1,29 милиарда, които Саудитска Арабия плати за свръхточните боеприпаси, които използва в конфликта на йеменска територия.

 

 

Над 60 конгресмена от палатата на представителите към настоящия момент призовават Обама да отзове поредната сделка. Опитите на сената да блокират нови сделки за оръжие миналия месец не се увенчаха с успех.

 

 

» По законите на войната ти можеш да бъдеш виновен в съучастие във военни престъпления, и в някакъв момент доказателствата за това да станат все повече и повече. Мисля, че администрацията сега е в безиходно положение»- заяви пред информационната агенция конгресмена- демократ и бивш военен прокурор Тед Люи.

Според данните на Reuters, в хода на военния конфликт в Йемен са загинали 3,8 хиляди души, при което, Ер- Рияд е отговорен за 60% от тях нанасяйки авиоудари по болници, училища, пазари.

 

 

 

След като в резултат на авиоудара по време на траурна церемония в Сана загинага 140 души, от Вашингтон заявили, че имат намерение да преразгледат решението си оказваната подкрепа към коалцията на арабските страни в Йемен.

Невероятен жест от тяхна страна- трогателно.

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;