-В държавите от ЕС през 2010 година живееха над 21 милиона мюсюлмани — както емигранти и мигринти от последните години, така и родени вече на континента.

 

От публикуваните данни от изследователския център PEW следва, че в 6 страни от ЕС (заедно с Великобритания) живеят най-малко по милион привърженици на исляма, най-много са те в Германия и Франция, но само в България те са над 10 % от жителите й.

 

 

Цифрите в момента са значително по-високи и не включват нелегалните мигранти, пристигнали в държавите от ЕС.

 

 

Според доклада на PEW,най-много мюсюлмани са живеели преди 6 години в Германия — почти 4.8 млн, но второ място беше Франция — над 4.7 млн, на трето място беше Великобритания — почти 3 млн.

Поне 2.2 млн мюсюлмани живееха в Италия, над милион са мюсюлманите в България, в Холандия са почти милион.

 

 

В Испания те бяха над 980 хиляди до 2010 година. Високи бяха показателите в Белгия — около 700 хиляди, в Гърция — над 610 хиляди, Австрия и Швеция — по 450 хиляди.

 

 

Поне по около 100 хиляди са привържениците на исляма в Румъния и Словения. В Хърватия — 60 хиляди, Ирландия — 50 хиляди, Финландия — 40 хиляди, Португалия — 30 хиляди и Люксембург — над 10 хиляди. Полша е от държавите с под 10 хиляди мюсюлмани. Подобни на нея са Словакия, Латвия, Литва, Естония, Чехия и Малта.

 

 

В процентно отношение най-много мюсюлмани живеят в България — те са около 13.7 % от местното население.

 

 

Формално процентът на мюсюлманите е повече в Кипър — над 25 %, но там става въпрос за окупираната от Турция северно-източна част на острова.

 

Процентно мюсюлманите в Германия са 7.5% от местното население, в Холандия — 6 %, Белгия — 5.9 %, Германия — 5.8 %, Австрия — 5.4 % и Гърция — 5.3 %.

 

Във Великобритания мюсюлманите са 4.8 % от жителите й.

От материалите на PEW  следва, че, освен своите, през 2010 година в страните от ЕС е имало над 13 милиона привърженици на исляма в качеството им на мигранти, главно от Турция, а също от Косово, Ирак, Босна и Херцеговина, а също от Мароко. Във Франция живеят над 3 милиона мигранти, главно от нейните бивши африкански колонии: Алжир, Мароко и Тунис.

 

 

Другите данни доказват, че броят на мюсюлманите расте по-бързо, отколкото другите жители на континента, те са като цяло по-млади, отколкото останалото население: средната възраст на мюсюлманите в ЕС е 32 години, а средната възраст на европейците — 42. Средната възраст на европейските християни надвишава 42 години.

 

 

Докладът на PEW съобщава също, в какви страни е най-лошо отношението към мюсюлманите: на първо място е Унгария, 72 % от жителите й имат отрицателно отношение към привържениците на исляма. Следва Италия — 69 %, Полша — 66% и Гърция — 65%. В Испания от подобни настроения е обхванато половината от населението. Но в страните с голям брой мюсюлмани, такива като Франция, Германия и Великобритания, тези показатели са по-ниски: във  Франция и Германия — по 29% и 28% — Великобритания.

 

Докладът на PEW не отчита страните извън пределите на ЕС (Русия, Белорусия, Украйна, Молдова), но, както твърдят специалистите от фонда, там има различно ниво на общуване между мюсюлманите и християните, липсват проблеми при междурелигиозното общуване. Причините за това не се уточняват от специалистите.

Kronika Narodowa, Даниел Сиха

Превод: Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ;