Крадецът Джуканович отново иска да заеме властта, но се страхува от отмъщение.

В какво се крие тайната на нонсенса в Черна Гора, който продължава вече много години?

Черногорския «царек» покрива организираната престъпност, една от най-мръсните в Европа.

Твърдо и еднолично държи ситуацията, въпреки масовите протести и публичните случаи на корупция и незаконно обогатяване?

 

 

144

 

 

 

Отговорът е прост. Джуканович създаде своя система, при която едната ръка мие другата. Това се вижда и от атмосферата на страх и заплахи в черногорското общество, в което хората са обречени да водят борба с процъфтяващата система: корупция на чиновниците на всички нива и натиск върху законопослушния народ.
Не е тайна, че клана Джуканович контролира двата финансови потока в Черна Гора както и всички черногорски елити. Семейството му незаконно приватизира една от известните банки «Прва банка» преди около 10-на години. Сега, тази банка играе ролята на «пералня за пране на пари», както за черногорския премиер, така и за неговия кръг от приближени – например наркобарона Дарко Сарич, босовете на организирана престъпност Родолюб Радулович, Станко Суботич и други.

По-рано банката получава многомилионни субсидии от държавния бюджет за възстановяване, но парите изчезват безследно.

От време на време Джуканович използва банката и за поощряване на нужни лица и структури, които се стимулират с невъзвръщаеми кредити. Финансовите загуби на банката се компенсират от държавния бюджет.

Такива кредити, които не предполагат връщане ( 48 хиляди евро) са отпускани на депутати, съдии, близки бизнесмени до Джуканович, роднините му, включително и на сестра му Анна Коларович.

 

 

 

 

 

 

 

143

 

 

 

 

 

 

Много други, предимно чуждестранни компании са получавали грантове, и кредити, които не се връщат в размер на стотици и хиляди евро. Сред тях Mediteran Projekt (Будва), собственик Джордже Вуйович и Luss Investments LP ( са получили 250 хиляди евро), Carsko Selo, собственост на Иван Филиппович и Гордан Бркович (247 хиляди евро), Navigo, собственик Драган Наранчич и Дарко Вукмирович (200 хиляди евро).

Роднини и блзки на Джуканович, получават кредите в качеството им на компенсация за « специални заслуги» като участие в корупционни схеми и лоялност към « фамилията». Понякога кредити са отпускани и за неофициално финансиране на партията на премиера (Демократична партия на социалистите). Което е разбира се, отличен способ за контрол.

Безнаказаността и чувството за всепозволеност се превърнаха в отличителни черти на «Прва банка» (собственост на брата на премиера – Ацо Джуканович) с провеждането на първата финансова операция по наркотрафик през 2007- 2008 години. Според изготвения доклад за организирана престъпност и корупция , «Прва банка» е нарушила основните норми за противодействие на тероризма, принципите на противодействие за пране на пари.

 

 

Банката е отпускала кредити на лоялни условия на обща стойност 7,4 милиона на офшорни компании Lafino Trade LLC (Delaware, USA) и Camarilla Corporation (Seychelles),контролирани от наркобарона Дарко Сарич. През 2008, за благодарност, Дарко Сарич влага около 6 милиона евро.

Освен това.., Сарич охотно кредитира сделки на близкия до Джуканович Бранислав Мичунович, за нелегално реекспортиране на цигари, както и финансовите операции на друг наркобарон- , Насер Келменди.

Според изследванията на MANS, крупните афери на «Прва банка» (на обща стойност — 21 млн евро) по отпускане на кредити на близкия до черногорския парламент сръбски бизнесмен и криминален авторитв, Станко Суботич, са останали незабелязани. Тук се отнасят и случаите с компаниите Futura Monte d.o.o., Adriatic Investments d.o.o., San Investments d.o.o..

В одиторския отчет на РricewaterhouseCoopers (PwC) директно са показани нарушения в закона в светлината на нелегалните практики на банката по отпускане на грантове и кредити на обкръжението на черногорския премиер.

Публикациите в «панамските досиета» през 2015 осветиха нови корупционни случаи в политическата среда на Мило Джуканович, Изследването MANS показва, че документите съдържат факти за нелегалната бизнес-активност на премиера Джуканович, депутата Петро Иванович и наркобарона Дарко Сарич.

Финансовите операции и сътрудничеството на висшето ръководство в Черна Гора

Финансовые операции и сътрудничество высшего ръководства в Черногории (ФК Морген, Будва и т.н.) чуждестранните компании“Adriatic Overseas Holding”, Nikomat LLC, Nova Star LLC и “Nova Star CG”, контролирани от братята Сарич и някои членове на правителството, изискват внимателно изучаване.

Лидерът на ДПС стана премиер благодарение на корупцията царяща в ръководството на партията.

Милош Марович, син на Светозар Марович (един от лидерите на ДПС) заедно с Драган Бачирович(протеже на Джуканович) основават “Nummerico Trade” в Кипър. Съгласно MANS, компанията е получила многомилионни кредити под незащитени банково гаранции за строителството на аквапарк в Будва, с политическо лоби.

От тук може да се заключи, че Джуканович има сериозен « чадър», който му прощава « малките прегрешения» на шуробаджанащина и корупция, въпреки, че всичко това изяжда балканската страна от вътре. Изглежда сякаш той не се страхува от никого и нищо. Но това не е точно така.

 

 

40

 

 

Мило Джуканович се страхува. И не може да спи от страх. Но въпреки това смело говори от трибуната за встъпването на страната в ЕС и НАТО, без да иска да прави това.

Той разбира, че ако страната му се присъедини към съюза на цивилизованите държави, имунитета за неприкосновеност ще се разклати. А след провеждане на независимо разследване ще влезе в затвора, както се случва с всички» разкороновани царе», а там, никакви пари няма да му помогнат.

Един от кандидатите за президент на САЩ заяви, че НАТО може да защити своите членове, но за това се плаща. Това е сигнал към Черна Гора, че паразитния режим, трябва да бъде прочистен, ако страната иска да влезе в северноатлантическия алианс. Черна Гора трябва да плаща, за да не изпусне момента. И растящото внимание от страна на американски дипломати към Черна Гора доказва това.

И все пак за народа все още има надежда. Той се бори. И се надява на справедливост и по-добро бъдеще. Черногорския горд народ заслужава по-добър и честен лидер за страната си..

 

 

 

 

 

 

Източник: Bultimes.com

Тагове: ; ; ; ;