Истинската причина за отмяната на визитата на Путин в Париж

Президентът на Русия Владимир Путин отмени визитата си в Париж.

 

Прессекретарят на президента Дмитрий Песков обясни, че отмяната е свързана с отпадналите от програмата тържествени мероприятия след намесата на френските власти. Той добави, че Москва ще почака времето, което е «комфортно за президента Оланд, за да направи лидерът на Русия посещението си във Френската република».

 

 

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че е готов да се срещне с президента на Русия Владимир Путин във «всеки момент». Той потвърди, че програмата на визитата на Путин е коригирана от френските власти, защото Париж има намерение да обсъжда «проблемите в Сирия и само Сирия».

 

«Нямам намерение да го съпровождам (Путин, бел.ред.) на тези тържествени церемонии, но съм готов да продължа диалога за Сирия. Той предпочете да отложи визитата, но това няма да ни попречи, вероятно, да се възползваме от други възможности за подобна дискусия», — отбеляза френският президент.

 

По-рано прессекретаря на Путин Дмитрий Песков обясни, че в програмата на Путин по време на визитата му във Франция са били фиксирани откриване на руски културен център и други подобни мероприятия.

 

Срещата на двамата президенти се оказа под заплаха след интервюто на Оланд за телевизия ТМС, в което Оланд се усъмни в полезността на преговорите.

 

По-рано в интервю за TF1, от която е част ТМС, Оланд рязко осъди руската подкрепа в Сирия.

 

«Можем ли да направим така, че да заставим Путин да прекрати това, което той върши със сирийския режим, а именно — бомбардировките над Алепо?», — заяви Оланд в интервюто.

 

«Ако го приема в Париж, ще му кажа, че това е неприемливо», — увери той.

 

Населението на Алепо е жертва на военни престъпления, заяви френският президент.

 

«Тези, които извършват престъпленията, ще бъдат привлечени към отговорност, в това число и в Международния наказателен съд», — каза Оланд.

 

На дипломатически език отмяната на срещата от страна на Путин, макар да са изтъкнати други основания за това, означава, че Русия е крайно възмутена от изявленията на френския президент.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари:

Зареждане ...