WikiLeaks продължава да публикува конфиденциалните писма от пощата на Джон Подеста — председателят на предизборния щаб на Хилъри Клинтън. Публикувани са още 1190 послания към вече обнародваните 4 000 писма.

 

Подкрепата на Клинтън от страна на Обама

 

Една от линиите в кореспонденцията от март тази година е посветена на нежеланието на президента на САЩ Обама да окаже явна подкрепа на Клинтън. Съветникът на екс-държавния секретар Нира Тенден моли Подеста да повлияе на президента.

 

«Не би ли могъл Обама да намекне, че подкрепя Клитън? Дори кимване към нея би било твърде полезно», — отбелязва Тенден.

 

Тя допуска, че подобна молба от страна на Подеста няма да предизвика възторг в обкръжението на президента, но, според нея, необходимо е на всяка цена да е налице подкрепа от държавния глава.

 

«Вероятно те няма да поискат да направят така, но залозите са дяволски високи»,  се казва в посланието.

 

Клинтън и Саудитска Арабия спонсорират Ислямска държава

 

 

 

В друга част от кореспонденцията Клинтън уверява Подеста, че терористичната организация Ислямска държава тайно се финансира от Катар и Саудитска Арабия.

 

«Ние трябва да използваме цялата наша дипломация и традиционните средства на разузнаването, за да окажем натиск върху властите в Катар и Саудитска Арабия, които предоставят тайна финансова и техническа подкрепа на ИД и други радикални сунитски групировки в региона», — твърди Клинтън в едно от посланията си.

 

 

Освен това, тя отбелязва, че лоялността на кюдрдските власти към САЩ може също да повлияе на по-нататъшните стъпки по отношение на посочените държави.

 

«Тези усилия ще се затвърдят в резултат на привързаността на кюрдското регионално правителство. Катарците и саудитците ще бъдат принудени да балансират между борбата за доминиране в сунитския свят и последствията от натиска от страна на САЩ», — добавя Хилъри Клинтън.

 

По-рано Уикилийкс публикува две части от личните писма на Джон Подеста. В тях имаше части от речите на екс-държавния секретар пред служители от различни банки и компании. Както стана ясно, Клинтън е убедена, че да са налице две гледни точки: лична и официална — е напълно нормално за политиците.

 

По-рано Джулиан Аанж в интервю за RT изрази предположението, че именно Саудитска Арабия е най-крупният спонсор на фонд Клинтън.

 

 

В частност, той обърна вниманието върху това, че в битността си на държавен секретар Клинтън е демонстрирала явна благосклонност към Ер-Рияд по въпроса за експорта на въоръжение, одобрявайки доставката на оръжия за няколко милиарда долара.

 

 

Струва си да отбележим, че властите в Саудитска Арабия не са единствените съюзници на Клинтън, които могат да се упрекнат в диктатура. Бил Клинтън направи редица положителни изявления за лидера на Руанда Пол Кагаме, който жестоко потуши опозицията в страната си.

 

Самата Хилъри по-рано наричаше приятел на семейството сваления президент на Египет Хосни Мубарак.

 

 

 

 

Тагове: ;