Експерт: Може ли ръководството на Русия да бъде обвинено във военни престъпления и осъдено в Хага

Проф. Дмитрий Лабин, катедра Международно право към МГИМО, Москва, относно изявлението на френския министър на външните работи, че Русия трябва да застане пред Международния наказателен съд в Хага за действията си в Сирия.

 

  • «Изявлението на френския министър няма никакви правни основания. Наказателното преследване спрямо ръководството на Русия по принцип не е възможно.

 

  • Да се ориентираме най-напред в следното: кой се намира в Сирия на законни основания и кой изпълнява суверенен дълг по молба на законното правителство. Суверенитетът на държавата предполага пълен контрол над цялата територия на страната, официалното правителство отговаря за народа. От гледна точка на международното право не могат да се дават оценки за следното: добро ли е това правителство или е лошо, демократично ли е или не. В момента сирийското правителство води бойни действия, ползвайки се от своето суверенно право на отбрана.

 

  • То води въоръжена съпротива срещу агресията от страна на международния тероризъм.

 

  • И този факт днес се признава от целия свят, в това число от Франция и САЩ. Друга държава може да осъществява военни действие в страната, но само по молба на официалното правителство или по решение на Съвета за сигурност към ООН.

 

 

 — Т.нар. «антитерористична коалиция» начело със САЩ е твърде съмнителна по отношение на международното право. Защото тя не разполага с молба от страна на официалното сирийско правителство, няма и решение на Съвета за сигурност към ООН. 
Излиза, че САЩ и Франция са НАРУШИЛИ МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО.
Точно в този смисъл техните бойни действия водят до последствия, които, според международното право, са военни престъпления.

Русия е в Сирия по молба на правителството. Международното право действа и в частта си за водене на въоръжен конфликт. Използването на сила е допустимо, независимо от евентуалните жертви сред мирното население, това не се разглежда като военно престъпление.

 

Без съмнение, мирното население не може да бъде цел на военната сила, а и никой не си е поставял за цел да атакува мирни градове. Международното право препоръчва целите да се подбират внимателно.

 

Т.е. няма никакви факти, че Русия е извършила закононарушение. Няма и доказателства, че ВКС на Русия действат невнимателно. Затова правни основания за призиви към Международни съдебни инстанции НЯМА».

 

 

 

Коментари:

Зареждане ...