В периода от 2002 до 2009 годинаЧерногорската Фондация за Пенсионери и Нетрудоспособни  донесе печалба в размер на 70, 704, 391,90 евро от приватизация. Това беше видимият резултат от широката приватизационна кампания започната от правителството.

Това се казва в информационния  доклад на Министерството на финансите на Черна Гора, изпратен в Европейската  Комисия през 2010 година, заедно с редица информационни таблици и други данни за подготовката на заключението за заявката на Черна Гора за членство в ЕС.

 

 

 

141

 

 

 

В ежегодните планове на приватизацията правителството на Черна Гора  (Vlada Republike Crne Gore), официално подписвани от главата Мило Джуканович, неведнъж изказват основните принципи на приватизационната кампания, защитавайки правото на държавата, прозрачността, гласността и икономическата печалба на страната. Тези думи дотолкова бодри и обнадеждаващи, колкото може да бъде Адриатическото слънце ярко и сияйно в най-хубавите дни на лятото.

Но и до днес някои държавни учреждения продължават да твърдят, че процеса на приватизация в Черна Гора, е бил плодородна почва за корупция, с разрушителни последствия за националната икономика.

 

 

Нека да зададем няколко въпроса. Успя ли черногорското правителство да се придържа към заявените принципи, които трябваше да приведат икономиката на страната в семейството на страните-членки на ЕС?

Беше ли процеса на приватизацията  прозрачен и открит? Кой се облагодетелства от приватизацията: гражданите на страната, държавата като цяло или ограничен кръг лица, близки до определени личности по « върховете»?  Защо и по-рано, и сега, толкова често жителите на страната  и независимите медии в Черна Гора си задават въпроса- защо роднините и приятелите на премиера Мило Джуканович противоречат на ценностите и интересите на ЕС, незаконно използвайки преференции и облаги?

Нима цялата приватизационна кампания е била дело на няколко високопоставени правителствени чиновника и близки до тях от групата  на « доверени» бизнесмени и приятели на Мило  (priateli и kumovi), изградена на корупционния принцип да се облагодетелстват?

Кой, в края на краищата, владее тази балканска страна – гражданите й, или той – самозвания собственик  (Vlasnik)?!

 

 

Може би, това е бил стратегически интерес – да се разчита  на доверени хора  в големите и важни делови сделки, като например сделката със стоманодобивния завод в град Никшич, Първа Банка, Центалната-европейска алуминиева компания, Телеком Черна Гора, шахтите за въглища в Плевля (Željezara u Nikšiću, Prva Banka, KAP, Telecom Crna Gora,Rudnik uglja u Pljevljima)?

Всички помнят заявлението на черногорския премиер Джуканович, че той « и идея си няма дори за нито един документиран факт на корупция» в случая с приватизацията на компания Телеком  или за други приватизационни сделки. Има се предвид, че в ситуации на неетични лимити, като този, всичко е напълно открито и Джуканович заявява , че в случай, че правителствените чиновници и техните приятели получават печалба от такива сделки – това е съвсем в реда на нещата, нормални бизнес въпроси, на основите на договори и споразумения, заеми, кредити, плащания , в съответствие с представените сметки-фактури за « консултантска» или «юридическа» помощ, или за изпълнението  други важни задачи.

 

Изглежда, че това е само едната страна на проблема. Получаването на едно или няколко, големи или малки плащания ,е недостатъчно и не се явява цел на високопоставените чиновници, които желаят да владеят и управляват цялата страна, като със свой заден  западен двор в стил « кумов бизнес» построен на базата  на « кумово доверие», разпределяйки собствеността, интересите и задълженията между надеждните си приятели.

 

 

 

Неведнъж братята Душко и Деян Бан  (braće Duško and Dejan Ban)са  показвани като близки приятели и доверени делови партньори на премиера Джуканович. Защото те са му нужни. Както и той на тях. В противен случай нищо няма да става: няма да има бизнес и системата няма да работи.

 

 

 

Източник: Bultimes.com

Тагове: ; ; ; ;