След като Белият дом отправи срещу Русия официално обвинение за хакерските атаки, в САЩ се замислиха над следното: как властите ще реагират на това, пише американското списание Wired.

Кандидат в президенты США Хиллари Клинтон в аэропорту города Шарлотт. 2 октября 2016

Съвместното изявление на министерството на вътрешната сигурност и директорът на националното разузнаване бе обявено в петък.

 

В изявлението се свързва руското правителство и сайта DCleaks, който публикува хакнатите електронни писма на политици, с атаките над Националния комитет на Демократическата партия, резултат от което бяха публикуваните документи на сайта на WikiLeaks, а и с румънския хакер под псевдоним Guccifer 2.0.

 

Американските власти обвиниха Русия в това, че тя чрез виртуалното пространство се опитва да повлияе върху резултатите от президентските избори в САЩ.

 

Както отбелязва Wired, това изявление е първият случай на официално обвинение от страна на администрацията на Обама към Русия в това, че тя е свързана с хакерските атаки. Преди това е имало само многомесечни спекулации по темата.

 

 «Теоретически това изявление може да послужи като формална първа стъпка към санкции или някакъв друг вид ответни мерки, с помощта на които може да се накаже Русия за опитите й да се намесва в американската демокрация», — пише  Wired.

Wired разсъждава на тема, какъв отговор може да последва. Много представители на САЩ вече няколко месеца говорят за санкции срещу Русия за кибератаката, които, разбира се, не биваше да се прилагат преди официалното изявление, пише изданието.

 

Но много са тези, които поставят под съмнение ефективността на този подход.

 

«Много ни е трудно да дадем отпор на Русия», — заяви Дейв Ейтел, бивш аналитик от Агенцията за национална сигурност на САЩ.

 

Той посочва, че САЩ и по-рано са прилагали санкции срещу Русия, но те така и не са донесли очаквания ефект.

 

Друг способ — ответна хакерска атака. За това, че САЩ обмислят този вариант, по-рано писа вестник The New York Times.

 

За ефективността на «контраатаката» от такъв вид разсъждава Джейсън Хили, експерт по киберконфликти от Колумбийския университет.

 

«Ако разузнаването потвърди, че Русия се опитва да попречи на нашите избори, това означава, че схватката е в самия си разгар. Затова ние трябва също да нанесем удар», — твърди той.

 

Независимо от това, има нещо, което усложнява приемането на решение за каквато и да е ответна реакция, отбелязва списанието по-нататък. Става дума за обосноваността на доказателствата, свързани с хакери от Русия.

 

Да се намерят категорични доказателства при разследването на кибератаки  — това е, както отбелязва списанието, «вечен проблем». Самата Русия нееднократно отрича съпричастността към хакерските атаки.

 

Американската страна и до момента няма нито едно доказателство, доказващо горното обвинение.

Работа за компьютером. Архивное фото

И до днес не е ясно, имат ли руските хакери каквото и да е отношение към публикуваните от WikiLeaks няколко хиляди нови документи от кореспонденцията на Хилъри Клинтън, отбелязва  Wired.

 

 

Путин коментира обвиненията за хакерските атаки по време на интервюто си за агенция Bloomberg. Според думите на руския президент, той не знае нищо за атаките, а на държавно ниво Русия не е практикувала нищо подобно.

 

През лятото изявленията на САЩ за съпричастността на Русия към взлома на сървърите на Демократическата партия иронично коментира външният министър на Русия Сергей Лавров.

 

«Не бих искал да използвам псувни», — заяви той пред американските журналисти.

 

 

Тагове: ; ; ;