«След официалните обвинения към Русия за хакерските атаки Вашингтон трябва да вземе мерки срещу Москва. Може да се създаде «агресивна програма» в рускоезичния «Гласа на Америка», пише The New York Times, позовавайки се на екс-заместника на ЦРУ, а понастоящем съветник на кандидата за президент на САЩ Хилъри Клинтън Майкъл Морел.

Работа за компьютером. Архивное фото

Както счита Морел, отговорът на САЩ «трябва да бъде съразмерен с атаката». Наказателното преследване и санкциите срещу отделни лица ще послужат само за предупреждение. Както пише NYT, американският «отговор към Русия може да бъде достатъчно прост — да се пуснат правителствените кибервойници, за да получи Кремъл своята порция вредоносни програми».

 

Но, според Морел, към подобни средства не си струва да се прибягва. Освен това, както отбелязва самото издание, «не е ясно, как САЩ ще успеят да обезпечат това, което генералите наричат «контрол над ескалацията» — увереността в това, че Америка ще може напълно да контролира изхода от конфликта».

 

Трябва да се удари по това, което е «най-скъпо» за руския президент Путин, твърди съветникът на Клинтън. Както съобщава изданието, ако Клинтън спечели изборите, Морел по всяка вероятност ще заеме един от главните постове в американското разузнаване.

 

«Морел предлага два подхода: дълбоки санкции над цялата руска икономика и «агресивна програма в «Гласа на Америка», която да разяснява на руснаците, че Путин се интересува само от собственото си възвеличаване», а и че заплашва единствената надежда за икономиката на страната — интеграцията със Запада», — пише The New York Times.

Кандидат в президенты США Хиллари Клинтон в аэропорту города Шарлотт. 2 октября 2016

Но, както счита съветникът на Клинтън, реализацията на двата способа може да се сблъска с проблеми. Малко е вероятно, че Европа ще се присъедини към санкциите, защото това би означавало отказ от руския газ. А програмите на «Гласа на Америка» са «реликти от студената война» и сработват бавно, ако въобще сработят в епохата на интернет, пише NYT.

 

В петък министерството на вътрешната сигурност и офиса на директора на националното разузнаване на САЩ в съвместно изявление обвиниха Русия в съпричастност към хакерските атаки над политическите организации в САЩ.

 

Както заяви по-рано руският президент Владимир Путин, той не знае нищо за атаките над сървъра на Демократическата партия, а на държавно ниво Русия никога не се е занимавала с нещо подобно. Кремъл заяви също, че обвиненията по адрес на Русия за хакерските атаки са «абсолютно голословни».

 

САЩ до момента нямат нито едно доказателство за горните обвинения.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;