Младият политик от Черна Гора, представител на Демократичния фронт Никола Йованович заяви в интервю пред местната медия ИН4С, че режимът на премиера Мило Джуканович е донесъл в страната престъпност, корупция и политическа дискриминация, и затова борбата срещу него е въпрос на чест и достойнство. Според думите на Йованович Черна Гора е заслужила смяна на властта.

 

 

 

 

140

 

 

» Ние сме свидетели на това, как поддръжниците на ДПС ( управляващата власт) внезапно и незаконно забогатяха, и въобще живеят на широка нога. А няма по-ярък пример от самия Джуканович и семейството му. Брат му забогатя с няколко милиона евро след продажбата на сгра в Лименк, сестра му участва в корупционни схеми по приватизацията на Телеком, сина му получи монопол в енергийния сектор. Това се отнася и за цялото му обкръжение. Страшното е, че това се е превърнало в норма в страната.

 

 

 

 

 

 

Според думите на политика, и самата система на ценности, установена от управляващия режим, е противоестествена за Черна Гора.

 

 

 

 

» Системата внедриха онези, които разгалоголстват за морал, а в същото време унижават и унищожават Черна Гора, разпалват религиозни и национални разпри, насаждат нетърпимост. Манипулират с чувствата на хората, за да не се забелязва извършвания срещу тях геноцид, и да не виждат истинското разделение- не невероятно богати и на безправни».

 

 

 

 

Никола Йованович смята, че именно неговото, младото поколение, е пострадало най-много от режима на Мило Джуканович. Заради приватизацията, която направи богати олигарсите, семействата губиха работата си. Оставайки без средства за преживяване и заради различните си политически възгледи.

 

 

 

» Нашето поколение даже нямаше шанс. Ако всичко продължи както е до сега, ще останем в омагьсания кръг на системата, подложена на корупция, шуробаджанащина във властта, политическа дискриминация. Затова смятам, че борбата с режима на Джуканович- е въпрос на чест и достойнство. И чувствам тази борба като свой граждански дълг».

 

 

 

Отговаряйки на въпроса за предстоящите избори на 16 октомври в страната Йованович даде пример от политическата практика: при авторитарен режим условието за внасяне на демокрация е смяна на властта, а след това установяване на принципа за сменяемост на лидерите.

 

 

 

« Смисълът не е само в смяната на властта, а в създаването на политическа атмосфера, при която Мило Джуканович и неговата Демократическа партия на социалистите, никога нямя да се повтори,-каза още младият опозиционер. — Трябват ни не култови личности, или лидери в лимузини с матирани стъкла отчуждени от народа си. Трябва ни власт, която няма да се страхува да оправдае очакванията на народа си.»

 

 

 

 

 

» Купуването на гласове, шантажирането и натискът, с които са се сблъсквали гражданите при управлението на Джуканович- са престъпление. Политическата корупция- това е второто име на Демократичната партия на социалистите. Например, имаше афера » Снимак» : 1 работник- 4 гласа. За подобни неща трябва да има накзание, и смяна на властта. Трябва да се открие възможност за прилагане на закона, силата на закона да бъде над силата на властта».

 

 

 

Йованович отбеляза, че принципът на сменяемост, не по-малко е необходим и в опозицията, и че в политиката трябва да влизат нови хора.

 

 

« Във всички области е необходима здравословна конкуренция на знания и способности. Ако установим принцип, високите държавни постове да бъдат заемани от най-отговорните и подготвени хора, това ще бъде много повратен момент за нашето общество»

 

 

 

» Така че, тези избори са битка на достойната Черна Гора срещу тази другата»- заключи младият политик.

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;