Според публикуваните неотдавна документи от WikiLeaks, през 2013 година Хилъри Клинтън, която в момента се бори за поста президент на САЩ от Демократическата партия, е обвинявала Саудитска Арабия в «масово разпространение на екстремистка идеология», съобщава вестник Washington Examiner.

 

Както пише изданието, изявлението на Клинтън по адрес на Ер-Рияд е прозвучало точно три години след мероприятието в ограничен кръг на Еврейския обединен фонд в Чикаго. За мероприятието се разбра една сега след последната публикация на Wikileaks след публикуваните данни от личната пощенска кутия на председателя на предизборния щабна на Клинтън Джон Подести.

 

 

«Саудитците разпростараняват екстремистка идеология повече, отколкото всяка друга страна на Земята за последните 30 години», — заявява тогава Клинтън.

Както отбелязва изданието, тя нарича «ироничен» факта, че Саудитска Арабия е против ислямисткото движение «Мюсюлмански братя», имайки предвид, че кралството оказва подкрепа на екстремистите.

На 7 октомври Wikileaks публикува първата част от тайните писма на председателя на предизборната кампания на Хилъри Клинтън Джон Подести. Wikileaks обнародва 2050 от над 50-те хиляди електронни писма от кореспонденцията на Подести.
Част от публикуваните писма са посветени на Турция и нейните интереси в сирийския конфликт, те касаят също ролята в борбата срещу терористичната групировка «Ислямска държава». През август основателят на Wikileaks Джулиан Асанж заяви, че Саудитска Арабия е край-крупният спонсор на фонда на семейство Клинтън.

От щаба на Клинтън вече реагираха на публикациите, заявявайки, че нямат намерение да потвърждават истинността на откраднатите документи. Според представителя на щаба на Клинтън, Джулиан Асанж «не крие желанието си да наведи на Хилъри Клинтън».

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;