Съветско-американската среща в Рейкявик преди 30 годни ни позволи да «погледнем отвъд хоризонта» — в бъдещето на безядрения свят, макар и да не успяхме да се споразумеем по редица въпроси тогава. Преговорите с президента на САЩ Роналд Рейгън бяха не поражение, а пробив, заяви в интервю за РИА Новости екс-президентът на СССР Михаил Горбачов.

Бывший президент СССР Михаил Горбачев. Архивное фото

Той отбеляза, че срещата тогава е бил много необходима — ситуацията, според него, е била сложна, противоречива, като цяло тревожна. Преговорите в Рейкявик са били предшествани от среща между лидерите на двете страни в Женева, в резултат на двудневните преговори тогава се оформя съвместно изявление: «ядрената война е недопустима, в нея няма да има победител, страните няма да се стремят към военно превъзходство», — спомня си Горбачов.

 

«Изводът от всичко това, струва ми се, бе очевиден: трябваше да се ускорят преговорите, радикално трябваше да се съкратят натрупаните арсенали. Но нищо подобно не се случваше. Аз считах: не бива да допускаме преговорите да се превърнат в измамно празнословие, от което да не произтича нищо. Ядрената надпревара продължаваше. Затова предложих да се срещнем с президента на САЩ, за да придвижим преговорите от мъртвата точка», — споделя бившият съветски лидер.

 

Предложенията, с които съветската делегация пристигнала в Рейкявик, били подготвени от Генералния щаб и МВнР, нещата били съгласувани в «голямата петорка», в която влизали всички ведомства, били утвърдени от политбюро — всички без изключение ги подкрепили, отбелязва Горбачов.

 

«Ние предложихме ясна схема за споразумението. Да се съкратят с 50 % всички стратегически въоръжения. В това число бяхме готови да съкратим с 50 % тежките ракети с наземно базиране. Но заявихме твърдо: не бива да се започва надпревара във въоръжаването в космоса, в областта на противоракетната отбрана», — припомня Горбачов.

Бывший президент СССР Михаил Горбачев. Архивное фото

 

«Тогава аз предложих: дайте да поканим нашите министри, Шулц и Шеварнадзе. В този състав обсъждаме до вечерта. После пред нощта експерти, начело с Ахромеев и Нитце работиха и намериха немалко допирни точки. Като цяло, на базата на нашата позиция. Но не успяхме да фиксираме чрез документ всичко това. Президентът искаше да получи нашето одобрение за разполагане на глобална ПРО. Не можех да се съглася с това», — заяви Горбачов.

 

Първоначалната оценка на американците била следната: «преговорите се провалиха», спомня си той: така се изразил държавният секретар на САЩ Джордж Шулц на летището преди излитането, уточнява Горбачов.

 

«Но аз казах по време на пресконфренецията, че Рейкявик не е поражение, не е провала, а е пробив. Първо, по много въпроси ние постигнахме споразумение. Второ, погледнахме отвъд хоризонта, в перспективата за безядрен свят. Харесваше ми това, че президентът Рейгън по време на обсъжданията ни решително, както считам, и искрено говореше за необходимостта светът да бъде избавен от оръжията за масово унищожаване, от всички видове ядрено оръжие. В това ние намерихме общ език», — завършва бившият президент на СССР.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ;