Бившият главнокомандващ силите на НАТО в Европа Джеймс Ставривис в статия за Foreign Policy заяви, че САЩ ги очаква Brexit, ако се откажат от Тихоокеанското търговско споразумение (ТТП).

Торговые представители стран участников Транстихоокеанского партнёрства (Trans-Pacific Partnership)

«Остана един последен шанс да преобърнем сделката — да направим това за финал преди напускането на Обама по време на сесията на конгреса след ноемврийските избори. Отчитайки, че двамата кандидати за президент са за отказ от това споразумение или за неговата преработка в онези точки, заради които вътрешната конкурентноспособност се оказва под заплаха, това може да се превърне в американска версия на Brexit — само от тихоокеанския регион», — твърди Ставридис.

 

Екс-главнокомандващият на НАТО счита, че САЩ са необходими на Тихоокеанския регион така, както Великобритания на Европейския съюз. Според него, работата не е само в търговските преимущества, колкото в геополитиката.

 

«За Великобритания решението да напусне ЕС се превърна в сериозна геополитическа грешка, за САЩ ще бъде същата грешка да се откаже от ТТП и фактически да напусне лидерските си позиции в Азия», — твърди той.

 

 

Ставридис отбелязва, че това споразумение ще позволи на САЩ с помощта на своите съюзници в региона — Япония, Малайзия, Виетнам — да следят Китай, който, разбира се, ще бъде против ТТП.

Госсекретарь США Джон Керри. Архивное фото
«Ако САЩ се откажат от ТТП, Китай в тази ситуация ще се окаже явен победител, а най-шумно от всички ще празнува все по-авторитарният и стремящ се към доминиране в региона президент Си Цзинпин», — твърди Ставридис.
Ставридис е недоволен от това, че Китай уж е готов да вземе под свой контрол цялото Южно-Китайско море и да се превърне в главния политически играч в региона.
«Азия, в която доминира Китай, не служи на националните интереси на САЩ по редица причини, особено, ако отчитаме икономическата жизнеспособност на региона», — уверен е Ставридис.

 

ТТП бе сключено през октомври 2015 година, официално бе подписано през февруари 2016 година, но до днес не е ратифицирано. Членове на партньорството са 12 държави, инициатор е САЩ.

По-рано тази седмица японският премиер Синдзо Абе призова да се ратифицира споразумението колкото се може по-бързо, вероятно, опасявайки се, че след изборите в САЩ около споразумението ще възникнат проблеми в резултат на недоброжелателното отношение към ТТП от страна на Хилъри Клинтън и на Доналд Тръмп.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;