Президентът на Русия Владимир Путин и лидерът на Турция Реджеп Ердоган ще преговарят в Истанбул. Политиците посетиха сесията на Световния енергиен конгрес. Това е третата среща на лидерите за последните два месеца. Според изданието, укрепването на връзките между Анкара и Москва говори за това, че Турция е изморена от безкрайните обещания на САЩ и ЕС и вече залага на Путин.

 

Основна тема на предишните преговори беше сирийският конфликт.

 

«Ердоган се нуждае от съгласието на Русия, за да започне настъпление в Сирия. За Анкара е важно да спре победното шествие на кюрдите», — счита авторът на статията.

 

За това, че Путин «позволи на турските войски да влязат в Сирия, се наложи Ердоган да заплати: неочаквано президентът на Турция вече не критикува действията на Русия в Сирия».

 

Едновременно с това САЩ «водят турския лидер за носа», те и до днес не са предали на Турция предполагаемия организатор на военния преврат в страната — Гюлен. На свой ред Европейският съюз «се инати» и не желае да вкара обещания безвизов режим.

 

«Независимо от това, в международната политика Ердоган все пак има новия си стар партньор — Владимир Путин», — пише австрийското издание.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;