Юристите от Националния комитет на Републиканската партия проучват законовите аспекти за замяната на Доналд Тръмп с друг кандидат за поста президент на САЩ, пише Politico, позовавайки се на близки до комитета източници.

 

Кандидат в президенты США от Республиканской партии Дональд Трамп. Архивное фото

Председателят на RNC Ринс Прибас заяви, че публичното сваляне на Тръмп от съпартийците му окончателно ще погребе шансовете за победа на републиканците на изборите. Според него, Комитетът имал 48 часа за преговори по предизборната стратегия, съобщил за изданието един от участниците в преговорите между партийните лидери.

 

 

Юристите от Комитета разглеждат възможността да замяна, независимо от това, че до изборите остава само един месец, изборните бюлетини вече са напечатани, а в редица щати върви предсрочно гласуване.

 

«Армията ни от юристи проучва «правило Номер 9″, което позволява да се издигне нов кандидат в случай на доброволен отказ на предишния или неговата смърт. Тръмп заяви, обаче, че няма намерение да се отказва от надпреварата, т.е. при всички положения партията продължава да работи с него»  — заявил за изданието един от високопоставените републиканци.

 

 

От централния апарат на партията призоваха регионалните лидери да се придържат към настоящия курс поне засега, резюмира изданието. Прессекретарят на републиканците не пожела да коментира създадената ситуация.

 

 

По-късно агенция Асошиейтед Прес съобщи, че републиканската партия свиква в понеделник заседание на Националания комитет. Но, както уточнява АП, темата за обсъждане до момента не е назована.

 

 

По-рано медиите публикуваха видео от 2005 година, в което Тръмп се хвали, че жените му позволяват да ги хваща с ръцете за интимните им места, защото той е «звезда». По-късно милиардерът се извини за тези си думи, но Прибас, а също кандидатът за вицепрезидент на САЩ от републиканците Майк Пенс, действащият вицепрезидет Джо Байдън и кандидатът на републиканците от изборите за президент през 2008 година Джон Маккейн осъдиха Тръмп.

Петя Паликрушева-Иванова

 

Тагове: ; ; ; ;