Най-малко 15 хиляди човека, представляващи заплаха, са под наблюдението на полицията и разузнаването във Франция, 18 % от тях са непълнолетни, пише изданието Journal du Dimanche.

Полиция Франции во время операции в районе Сен-Дени

Те фигурират в информационните данни за опасност от радикализация от терористичен характер. Базата данни е създадена през март 2015 г., в нея са включени радикализираните френски ислямисти или живеещите в страната, които се намират под наблюдение.

 

 

18 % от  радикализираните лица са непълнолетни, най-младият е на 11 години. Над 2 хиляди човека общуват с мрежите на джихадистите. Понастоящем се прави оценка, за да се изясни, каква опасност представляват около 500 лица. Отбелязва се, че 2.5 хиляди заподозрени се нуждаят от наблюдение без употреба на допълнителни мерки.

 

 

«Наброяват се не по-малко от 20 човека, които са могли да напуснат страната ни от началото на годината. Това е значително намаляване на бройката. От януари 355 човека, свързани с терористичните мрежи, са били задържани от разузнаването», — заявява за изданието ръководителят на МВР на Франция Бернар Казньов.

 

Той добавя, че сред 700-те граждани на Франция, които се намират в района на Сирия или Ирак, има 270 жени, а също 17 непълнолетни бойци.

Немецкие полицейские в районе взрыва в Ансбахе. 23 июля 2016

Според представителя на полицията, 4 хиляди заподозрени са към категорията на тези, които с голяма степен на вероятност могат да преминат към действия. Наблюдението над дадената категория ислямсти се осъществява от служители на главното управление на вътрешната сигурност (DGSI).

 

Базата данни се финансира и намира под контрола на групата за борба с тероризма (UCLAT). В базата данни са включени личните данни на заподозрените.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;